- 1 кг. до 1кг 500 гр. - Брашното за питата – два или три пъти пресято
- 50 – 60 гр. Брашно за месене и точене
- ½ кубче мая
- 1 ½ ч.ч. (300 мл.) Хладка вода или прясно мляко (малка чаша)
- 1 ч. л. Захар
- 2 - 3 с. л. кисело мляко
- 2 с.л. Олио
- 50 ml олио
- 1 ч.л. Сол
- 2 или 3 яйца (1 жълтък остава за намазване)
- 1-2 с.л. сусам (2 супени лъжици ленено семе, може и маково, ако имате такова)
½ пакетче мая се размива в 1 ½ ч. ч. хладка
вода. Добавя се чаената лъжичка захар. Оставя се да се разтвори. После
се замесва кашичка с 1 – 2 ч.ч. брашно. Оставя се да шупне. От останалото брашно се прави кладенче в което се слагат 2-3 с.л. кисело мляко, 2 с.л. олио, 1 ч.л.
сол, 1 яйце или 2 яйца + 1 белтък. Двете смеси се събират. Меси се меко тесто, готово за
точене. В зависимост от продуктите, толкова е и брашното. Може да е необходимо повече от килограм, затова си пригответе още половин кг. допълнително брашно. Тестото се бие около 40 пъти за
да се образуват мехурчета. Отделя
се една малка топчица за
средата, а останалото се
дели на три топчета. Топчетата се оставят в тава, която се покрива с кърпа и се оставят да втасват около 30 мин. След това от всяко топче се разточва на кора. Всяка
кора се маже с олио от двете страни. Корите се
налагат една върху друга.
След това се нарязват на
8 или 16
триъгълничета. От всяко триъгълниче се
прави кифличка, като навиването става
от широката страна на триъгълничето.
Кифличките се нареждат около средното
топче в тава за печене,
която предварително е намазана с мазнина
и поръсена с брашно. Отгоре се слага
точилка или дървени лъжици, които се
покриват с кърпа. Оставя се на топличко
да втаса поне половин час. Питката е
добре втасала, когато се издигне над
тавата (удвои обема си). Отгоре се намазва много
внимателно с жълтък малко
разреден с водичка за да не загори. После
се поръсва обилно със
сусам, може и ленено семе
като му се придаде различен оттенък.
Пече се 1 час в предварително загрята
фурна на 200 градуса, а в момента на слагане
в печката се намалява на 180 градуса.
* Пригответе си повече брашно от 1 кг. Възможно е да не е достатъчно. Добавяте брашно докато тестото стане добро и не много твърдо.
Друг начин на оформяне на питата:
Тази пита е направена като тестото се разделя на пет. Една малка топка се откъсва за центъра на питата. Останалата част се разделя на четири топки, които се разточват и налагат намазани с олио както е описано по-горе. Съществената разлика е в оформянето на питата. Кръговете се подреждат един над друг намазани с мазнина в тавата за печене. Разрязват се на на осем триъгълника. Всеки триъгълник се разрязва на 2 см. от широката част към върха, така че парченцата да останат свързани. Две по две се осукват едно срещу друго. Питката се ставя да втаса, намазва се с жълтък и няколко капки водичка. Поръсва се със сусам и ленено семе. Пече се на 180 градуса 1 час.
Добър апетит!