четвъртък, 24 януари 2013 г.

Мраморен кекс



  • 5 яйца
  • 1 1/2 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1/2 кисело мляко + 1 ч.л. лимонтузу
  • 3 ч.ч. пресято брашно
  • 1 п. бакпулвер
  • 1 ч.л. сода
  • 1 ч.ч. накълцани орехи (малко се оставят за поръсване отгоре)
  • 2 бр. ванилия
  • 1 шепа стафиди накиснати в топла вода
  • 1 шепа червена боровинка
  • 2 с.л. какао
Най-напред се разбиват яйцата. Прибавя се захарта и се разбива докато сместа побелее. Прибавят се двете пакетчета ванилия, олиото, киселото мляко, към което се прибавя 1 ч.л. лимонтузу. Към пресятото брашно се прибавя 1 ч.л. сода и 1 пакетче бакпулвер. Брашното с набухвателите се прибавя постепенно към по-горната смес докато се поеме изцяло. Прибавят се стафидите, червените боровинки и орехите. Добре разбитото тесто се разделя на 2/3 бяла и 1/3 част кафява, която се получава като към нея се прибавят двете лъжици какао. Във намазнена с олио и напудрена с брашно форма или тавичка за печене на кексове се изсипва най-напред половината от бялото тесто. След това се изсипва кафявото тесто, като с лъжицата се правят кръгове. Изсипва и останалото бяло тесто. Най-отгоре се поръсват останалите орехи.

Кексът се пече в предварително загрята фурна до 180 градуса в продължение на 1 час.