четвъртък, 23 април 2015 г.

Пълнозърнест хляб



Продукти:

500 гр. пълнозърнесто брашно
5 с. л. ленено семе
100 гр. слънчогледови семки
2 с. л. сусам
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
2 с. л. олио
олио за подмазване
1/2 кубче мая
320 мл. вода

Начин на приготвяне:

В една купичка сложете 1/2 кубче мая, малко топла водичка, няколко с.л. брашно и 1 ч.л. захар. Оставете сместта да втаса за известно време.

Пресейте брашното и добавете солта и слънчогледовите семки, лененото семе и сусама. Размесете всичко добре. Направете кладенче, в което изсипете сместта с маята, олиото и бъркайте леко. Добавяйте постепенно останолото количество вода. Омесете меко тесто и го оставете да втаса. За да се ускори процеса на втасване може да загреете фурната до 50 градуса, след което да я изключете и да сложете вътре омесеното тесто, като го покриете с кърпа. Оставете да втаса около 30 минути до 1 час. След което премесете отново тестото и го оформете в съда за печене. Аз използвам правоъгълна форма за печене на хляб или кексове. В съда изрежете картия за печене, която намажете с олио. Сложете тестото вътре. Нарежете го на няколко места за да не се напуква и отново го оставете да втаса. Когато обемът му се удвои или утрои е готово за печене. Загрейте фурната до 200 градуса. Намалете я на 180 градуса и сложете добре втасалото тесто в печката. Печете около 45-50 минути.

Изведете го от фурната и формата. Сложете го на решетка за да не се подвлажни. Ако обичате хляба да бъде мек, покрийте го с кърпа, ако не го оставете да поизстине и тогава го консумирайте.


Няма коментари:

Публикуване на коментар