неделя, 15 ноември 2015 г.

Погача с прясно мляко

500 гр. Брашно
2 яйца (жълтъкът на едното яйце за намазване)
200 гр. Прясно мляко
2 с. л. Олио
1/2 с.л. сол
1/2 с.л. захар
1/4 кубче Мая
Олио за намазване
Брашно за премесване
Сусам и ленено семе за декорация


Пресяваме брашното. Отделяме малко в 1 купичка и разбираме с малко мляко, захарта и натрошената мая. Да стане на рядка каша. Покрива ме с чинийка или фолио и оставаме да шупне (набъбне). В останалото брашно прибавяме солта и разбъркваме, след което правим кладенче в което прибавяме яйцето и белтъка на второто яйце, 2 с.л. олио, закваската и постепенно прибавяме останалото мляко. Месим докато стане хубаво еластично тесто. Поставяме тестото в голяма купа. Покриваме я с прозрачно фолио и оставяме тестото да втаса за 30 мин.

След това откъсваме малка топка за средата. Останалото разделяме на 6. Разточвате кори с диаметър 30 см. Намазваме корите от едната страна с олио. Налагаме ги 3 една върху друга, 2 една върху друга и една самостоятелна. Разделяме ги на 8 части. Навиване кифлички от триъгълничетата. Подреждаме в тава, в която на дъното има изрязан кръг от хартия за печене намазана с олио и поръсен с брашно. Най-напред до стената на тавата слагаме 3 пластовете кифлички, на втория ред 2 пластовите килийки и най-накрая където има свободно място подреждаме еднопластовите кифлички. Оставяме тавата с погачата да втаса на топло място от 30 мин. до 1 час. Намазваме с жълтък и малко вода. Поръсваме със сусам и ленено семе. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 45 - 50 мин.

Питка погача за  Никулден
------------------------------------


Продукти:

500 гр. брашно
320 мл. прясно мляко
2 яйца  (1-я жълтък за намазване)
1 ч. л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л.  олио
1 пакет суха мая
30 мл. олио или разтопено масло за намазване на расточеното тесто
Семена за поръсване

Тестото се омесва по горния описан начин и се оформя по долния. 1 топка и кифличките околоездене нея.

Чудех се какъв подарък да направя на моя приятелка Нина за Никулден и извенъж ми хрумна да й омеся и изпека погача. От същата рецепта сътворих по-долната питка, но за да бъде в крак с празника изрязах една рибка. Украсих я с черен пипер за очички. Направих й перки, опашка и глава. Опитах се да направя и люспи, които в последствие изчезнаха. И все пак поне си личи, че има рибка.





Пита-погача с прясно и кисело мляко

1 кг. Брашно
300 мл. Прясно мляко
150 гр. Кисело мляко
3 яйца + 1 белтък + 1 жълтък за намазване отгоре
4 с.л. олио
1/2 кубче Мая
1 с.л. сол
1 с.л.  захар

Сусам и ленено семе за поръсване.

Допълнително: Мазнина за намазване и брашно за разточвате и премесване





В 100 гр. от прясното мляко се размива маята. Прибавя се малко брашно и 1 с.л. захар оставя да васа за около 10-15 минути.

В пресятото поне 2 пъти брашно се прибавят 1 с.л. сол, 4 с.л. олио, 150 гр. кисело мляко, 3 яйца + 1 белтък, когато маята с брашното шупне (набъбне) се разбъркват продуктите и постепенно се прибавя останалите 200 гр. прясно мляко. Омесва се меко, еластично тесто, което се оставя да васа добре поне 30 мин. След това се оформя като погача. Втасва втори път. Може да отнеме 1 час. Преди да се постави във фурната се намазва с жълтък + малко вода. Поръсва се със сусам и ленено семе Пече се в загряване фурна на 180 градуса около 50 мин.