четвъртък, 10 март 2016 г.

Пълнозърнест хляб с три вида брашно



Продукти:

450 гр. пълнозърнесто брашно
350 гр. типово брашно
400 гр. бяло брашно
500 мл. топла вода
3 с.л. кисело мляко
1 с.л. сол
1 с.л. захар
3 с.л. олио
1/2 пакет бакпулвер (може и без него)
1 пакет от 10 гр. суха мая
2 с.л. слънчогледово семе
1-2 с.л ленено семе
1 жълтък за намазване

За поръсване:
1 с.л. овесени ядки
1 с.л. сусам
1 с.л. ленено семе



Начина на приготвяне:

Трите вида брашна се пресяват и се смесват добре. Отделя се 1 ч.ч. от брашното за премесване.

Към видовете брашна прибавяме сол, захар, мая и разбъркваме добре.

Към киселото мляко прибавяме бакпулвера и го разбъркваме добре. Прибавяме го към по-горната смес и добавяме олиото. Сипваме по малко топла вода и замесваме постепенно тесто. Когато всички съставки се поемат добре, продължаваме да сипваме по малко вода, като преди това разстиламе тестото, поръсваме малко от брашното под тестото и си набрашняваме рацете. Прегъваме навътре тестото от всички страни. Разстиламе отново тестото, правим дупчици с пръста върху тестото, сипваме малко вода, прегъваме от всички страни навътре. Тази процедура повтаряме толкова пъти, докато се поеме почти всичката вода и брашното за замесване и тестото стане гладко, меко и еластично. Нека да остане малко брашно за още две премесвания. Водата може да не се използва всичката.

Покриваме тестото с кърпа и оставяме да почине около 10 минути. Отново премесваме леко тестото и го слагаме в купа или тенджера, намазана с олио, да втаса поне още 30 - 40 минути докато тестото удвои обема си. Покриваме ме го с кърпата отново.

Отново премесваме леко тестото и го слагаме в съда за печене. Оформяме го според съда за печене.

Или намазваме съда с мазнина, или слагаме хартия за печене. Отново го покриваме и оставяме да втаса добре - може да отнеме 1 час или повече. Трябва да се надуе поне с 5 см. над съда за печене.

Включваме печката на 200 градуса.

Докато печката се загрее, намазваме хляба с жълтък разреден с малко вода.

Когато фурната се загрее, я намаляме фурната на 180 градуса Целзий и слагаме хляба да се пече. Печем 30-45 мин. Когато се зачерви проверяваме с клечка за зъби дали е изпечен и изваждаме, ако е готов.

Оставяме да поизстине, а след това го покриваме с чиста кърпа докато изстине напълно.




Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар