Ето ви една рецепта, в която забърквате тестото, след това го разтегляте и прегъвате наколко пъти при двукратно втасване. Хлябът е готов за изпичане. Получавате перфектен хляб без много усилия!
Необходими продукти:
=====================
550 гр. Брашно
350 мл. Топла вода
7 гр. Суха мая или 10 гр. Прясна мая (четвърт кубче)
1/2 с.л. сол
1/2 с.л. захар
1 с.л. олио
Начин на приготвяне:
====================
- Пресейте брашното.
- Отделете 50 гр. от него за премесване.
- Затоплете водата и разтворете в нея маята и захарта.
- Прибавете солта към брашното и разбъркайте добре.
- Прибавете течността към брашното и разбъркайте добре. Всичко това може да направите с пластмасова или дървена лъжица.
- Покрийте съда със стреч фолио или капак.
- Оставете тестото на топло да втасва около час, час и половина, може и два, трябва да удвои обема си. Аз загрявам фурната на 40 °С и я изключвам. Поставям покрития съд с тестото в нея.
- След това с набрашнени или леко намазнени ръце разтеглете и прегънете няколко пъти тестото. Повторете няколко пъти процедурата Оформете тестото на топка.
- Поставете тестото в съд с хартия за печене, намазана с олио. Покрийте съда отново и оставете тестото на топло да втасва още 30 - 40 мин. докато удвои обема си.
- Включете фурната на 220 °С и поставете чугунен или керамичен съд с капак.
- Втасалото тесто разтеглете и прегънете няколко пъти, а след това го оформете на топка.
- След 30 - 40 мин. извадете от фурната за загретия съд и поставете в него оформения хляб заедно с хартията. (Внимавай те! Съдът е много горещ! Работете с ръкавици!)
- Направете 2 - 3 разреза върху него.
- Покрийте тенджерата с капак.
- Върнете съда с тестото във фурната.
- След 30 - 40 мин. махнете капака. Ако все още хлябът не е зачервен, върнете съда във фурната и печете още 5 - 15 мин. докато се зачерви.
- Извадете хляба от фурната и го поставете на решетка да изстива.
- След 15 мин. покрийте хляба с кърпа и го оставете да изстива още поне 30 мин. и повече.
☆☆☆ Много внимавайте със сгорещения съд! Има опасност да се изгорите! Ползвайте ръкавици за горещи съдове!