четвъртък, 24 януари 2019 г.

Хляб без месене

Желаете ли да направите хляб без много усилия?



Ето ви една рецепта, в която забърквате тестото, след това го разтегляте и прегъвате наколко пъти при двукратно втасване. Хлябът е готов за изпичане. Получавате перфектен хляб без много усилия!

 Необходими продукти:
=====================

550 гр. Брашно
350 мл. Топла вода
7 гр. Суха мая или 10 гр. Прясна мая (четвърт кубче)
1/2 с.л. сол
1/2 с.л. захар
1 с.л. олио

Начин на приготвяне:
====================
  1. Пресейте брашното.
  2. Отделете 50 гр. от него за премесване.
  3. Затоплете водата и разтворете в нея маята и захарта.
  4. Прибавете солта към брашното и разбъркайте добре.
  5. Прибавете течността към брашното и разбъркайте добре. Всичко това може да направите с пластмасова или дървена лъжица. 
  6. Покрийте съда със стреч фолио или капак.
  7. Оставете тестото на топло да втасва около час, час и половина, може и два, трябва да удвои обема си. Аз загрявам фурната на 40 °С и я изключвам. Поставям покрития съд с тестото в нея.
  8. След това с набрашнени или леко намазнени ръце разтеглете и прегънете няколко пъти тестото. Повторете няколко пъти процедурата Оформете тестото на топка.
  9. Поставете тестото в съд с хартия за печене, намазана с олио. Покрийте съда отново и оставете тестото на топло да втасва още 30 - 40 мин. докато удвои обема си.
  10. Включете фурната на 220 °С и поставете чугунен или керамичен съд с капак.
  11. Втасалото тесто разтеглете и прегънете няколко пъти, а след това го оформете на топка. 
  12. След 30 - 40 мин. извадете от фурната за загретия съд и поставете в него оформения хляб заедно с хартията. (Внимавай те! Съдът е много горещ! Работете с ръкавици!)
  13. Направете 2 - 3 разреза върху него.
  14. Покрийте тенджерата с капак.
  15. Върнете съда с тестото във фурната.
  16. След 30 - 40 мин. махнете капака. Ако все още хлябът не е зачервен, върнете съда във фурната и печете още 5 - 15 мин.  докато се зачерви.
  17. Извадете хляба от фурната и го поставете на решетка да изстива. 
  18. След 15 мин. покрийте хляба с кърпа и го оставете да изстива още поне 30 мин. и повече.






☆☆☆ Много внимавайте със сгорещения съд! Има опасност да се изгорите! Ползвайте ръкавици за горещи съдове!