Необходими продукти:
=====================
750 гр. Брашно
300 мл. Топла вода
50 мл. Прясно мляко
1 яйце
21 гр. Мая свежа (7 гр. Суха мая)
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 с.л. кисело мляко
2 с.л. зехтин (олио)
Зехтин за намазване
Начин на приготвяне:
====================
- Затоплете водата и прясното мляко, така че кутрето ви да издържа на топлината. Отделете част от тази течност и размийте свежата мая или разтворете сухата маята.
- Пресейте брашното и отделете около 50 - 70 гр. за премесване.
- Към течността прибавете 1 с.л. захар и част от брашното. Разбъркайте добре. Покрийте съда с нещо и оставете да втаса за десетина минути.
- Когато закваската е готова, прибавете 1 с.л. сол, 1 яйце. Разбийте добре. Добавете 1 с.л. кисело мляко, 2 с.л. зехтин (олио). Разбъркайте.
- Прибавете течността към брашното и бъркайте с лъжица или миксер. Докато се получи рядко тесто.
- Покрийте съда и оставете тестото за 15 мин. да се активира глутена и маята.
- След това премесете тестото върху набрашнена повърхност и с добре набрашнени ръце. Разтягайте, прегъвайте, като ползвате заделеното брашно докото омесите тестото добре и се оформи гладка топка. Удряйте тесто няколко пъти по десет, премесвайте и така докато станат около 50 - 100 удара и няколко премесвания.
- Сложете тестото в намазан с олио съд. Ако има капак е добре, ако няма, покрийте с найлон или стреч фолио. Оставете да втасва.
- За да втаса по-бързо, може да загреете фурната до 40 градуса по Целзий и да оставите съда с тестото вътре за около час докато удвои или утрои обема си. Печката може да я изключите.
- Изсипете тестото върху набрашнена повърхност. Премесете набързо за да изкарате въздуха. Използвайте заделеното брашно.
- Разделете тестото на 6 или 8 равни части.
- Оформете топки, които с пръсти разточете на кръг или правоъгълник върху леко намазнена повърхност. Намажете със зехтин и завийте на руло.
- В подмазана тава подредете хлебчетата.
- Намажете ги със зехтин (олио).
- Направете 2 или 3 разреза.
- Поръсете със сусам.
- Покрийте ги с кърпа (найлон) и ги оставете да втасат 30 - 40 мин до 1 час. Трябва да удвоят обема си.
- Загрейте фурната на 190°С и печете 30 - 45 мин. докато се зачервят добре от всички страни. Аз сложих решетката на най-долната позиция и върху нея тавата с хлебчета.
- Извадете изпечените хлебчета от фурната и след 15 минути ги извадете върху решетка. Оставете ги да изстиват. След още 15 мин. ги покрийте с кърпа. След 40 - 45 мин. са готови за консумация. По-вкусни са, ако са изстинали почти напълно.
Получиха се фантастични хлебчета - мекички и пухкави!