Необходими продукти:
====================
500 гр. Пълнозърнесто Bio брашно
200 гр. Бяло пшенично брашно тип 500
470 - 490 мл. Вода филтрирана или изворна
2 ч.л. захар
2 ч.л. сол
2 с.л. олио
7 гр. Суха мая или 12 гр. Прясна мая
Брашно за преместване
Семена за поръсване:
Сусам, маково семе, ленено семе, тиквено семе, слънчогледови семки
Начин на приготвяне:
===================
Аз използвам машина за хляб за да се омеси и втаса тестото за 45 мин.
Ако нямате такава, замесете тестото по традиционния начин:
- Най-напред се измерва водата и се изсипва в контейнера за хляб.
- Прибавя се сол, захар, олио и се натрошава маята.
- Пресяваме брашното.
- Размиваме маята и прибавяме отгоре пресятото брашно.
- Връщаме контейнера за хляб в хлебопекарната. След 45 мин. тестото е готово - омесено и втасало веднъж.
- Ако нямате такава възможност, се действа по традиционни начин.
- От маята, захарта, водата и малко брашно се прави закваска, която се оставя да втаса за 10 - 15 мин. Водата може да е леко затоплена.
- Пресява се брашното и се замесва със закваската, солта и олиото.
- Омесва се меко тесто, което се премества в намазан съд с мазнина и се покрива със стреч фолио или памучна (ленена) кърпа. Оставя се да втаса около час докато удвои обема си. След това и по двата начина се постъпва по следния начин:
- Втасалото тесто се премесва за около 5 мин за да излезе въздуха от него и да се оформи на гладка топка. Разделя се на 4 равни части.
- Двете част се оформят две франзелки. А от другите две части, две кръгли хлебчета.
- Хлебчетата и франзелкити се напръскват с вода и се поръсват със семена. Правят се по 3 разреза накосо.
- Тавата на печката се застила с хартия за печене. Тя се намазва с олио.
- Върху нея се подреждат хлебчета и франзелките.
- Всички хлебчета се покриват с памучни кърпи (мисалчета) и се оставят да втасат още веднъж за около час за да се надуят поне двойно - да удвоят обема си.
- Фурната се загрява на 200 градуса по Целзий с вентилатор. Хлебчетата се пекат 30 мин. Ако искате по-мек хляб, може да печете без вентилатор и на 190 градуса.