събота, 17 февруари 2018 г.

Питка - Бял хляб




Продукти:
==========
500 гр. Бяло брашно тип 500
300 ml. Топла вода
1 с.л. суха мая
1 с.л. захар кристална
1/2 с.л. сол
2 с.л. олио
1 с.л. лимонов сок или бял оцет
1 яйце за намазване

Сусам, маково семе, ленено семе по избор за поръсване на питката
Необходими са допълнително мазнина и брашно за поръсване

Начин на приготвяне:
====================

1. Смесвате маята, захарта и 2 - 3 с.л. брашно в една купичка. Доливате малко вода, да стане кашичка. Покрийте купичката с чинийка (капаче) и оставете на топло да втаса.

2. Пресейте брашното в една дълбока купа. Отделете 1 к.ч. от него за премесване.

3. Направете кладенче и изсипете закваската, олиото и лимоновия сок. Разбъркайте с пластмасова или дървена лъжица. Постепенно прибавяйте водата докато замесите много меко тесто.

4. Покрийте съда с тестото с капак или прозрачно фолио. Оставете го да втасва 10 -15 мин.

5. Върху набрашнена повърхност изсипете тестото. Поръсете го обилно с брашно. Премесете го много леко като го прегънете от всички страни и го оформете внимателно на топка.

6. Преместете тестото в подмазан съд поръсен с брашно. Покрийте го с капак или фолио. Сложете го във фурната, като го покриете с кърпа. Там температурата е постоянна. Оставете да втасва още 1 час.

7. Извадете тестото върху обилно набрашнена повърхност. Поръсете обилно с брашно. Леко премесете твърде мекото тесто. Ако искате да го оформете като хляб, оформете го и го сложете в подмазан и набрашнен съд за печене.

8. Ако искате да направите питка, разделете премесеното и оформено на топка тесто на 8 части и ги оформете много леко на топки, които трябва да подредите в кръгла тава, подмазана с олио и напудрена с брашно. Една топка сложете в средата, а другите подредете около нея.

9. Покрийте тестото с капак и кърпа и оставете тестото да втасва още 1 час във фурната. Когато удвои обема си, извадете тестото от фурната.

10. Включете фурната и я загрейне до 180° С.

11. През това време намажете питката с яйце, размито с малко вода или прясно мляко и поръсете със сусам или други семена. Ако предпочитате хляб и сте оформили тестото във вид на хляб, направете отгоре няколко разреза с остър нож.

12. Когато фурната достигне 180° С, сложете хляба или питката във фурната печете 30 - 40 мин. докато се зачерви.

13. Извадете питката (хляба) върху решетка. Оставете да изстине за 30 мин. Може да я (го) завиете с памучна или ленена кърпа.

Добър апетит!