четвъртък, 5 януари 2017 г.

Питка, погача, тутманик





Продукти:
=========

700 гр. Бяло пшенично брашно
200 мл. Прясно мляко
100 мл. Топла вода
2 с.л. кисело мляко
2 яйца (единият жълтък за намазване)
70 гр. Масло
2 с.л. олио
200 гр. Сирене (само за тутманика)
1/2 ч.л. сол
1 1/2 ч.л. захар
7 грама мая суха или 21 гр. жива мая
Сусам, ленено семе за поръсване

Начин на приготвяне:
====================

Подробно описание ще намерите в блогъра ми за тутманика през 2014 година: 

http://stefyscooking.blogspot.bg/2014/01/blog-post_16.html



Питка по същата рецепта - няма сирене в нея:
==========================================




вторник, 3 януари 2017 г.

Хляб с пълнозърнесто и бяло брашно

Продукти:

500 гр. Бяло пшенично брашно
250 гр. Пълнозърнесто пшеничено брашно
7 грама суха мая (1/2) кубче Мая
400 мл. Топла вода
2 големи с. л. Олио
1 1/2 ч. л. Сол
1 1/2 ч.л. Захар
25 грама ленено семе
25 грама слънчогледови семки
Малко овесени ядки и сусам за поръсване

Начин на приготвяне:

Брашната се пресяват. Отделя се малко брашно за заместване. Отделят се 2 с.л. брашно, които се смесват с малко вода, мая, 1 1/2 ч. л. захар. Сместа се оставя да втаса. След това се смесва с брашното, олиото, солта и водата. Прибавятсе и семената. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса около 1 час. Премесва се тестото и се оформя на хляб. Слага се във форма за хляб или тава. Втасва още 1 час. Пече се около 45 мин. на 180 градуса.