четвъртък, 26 декември 2024 г.

Вкусна пухкава питка

 


Необходими продукти:

=====================

500 гр. Бяло брашно

100 мл. Прясно мляко 

150 мл. Вода филтрирана или изворна, но не минерална

1 белтък

1 жълтък за намазване

Сусам за поръсване 



Начин на приготвяне:
==================
  1. Омесва се тесто от продуктите.
  2. Оставя се да втасва в съд покрит с кърпа или стреч фолио за 45 мин до 1 ч - докато се удвои.
  3. С помощта на малко брашно тестото се премества още веднъж.
  4. Разточва се дебела кора с диаметър 30 см.
  5. Нарязва се на 4, после всяка четвъртинка на 3 триъгълника. Получават се 12 триъгълника.
  6. От всеки триъгълник се прави топка, която се подрежда в кръг в тава от 30 см покрита с хартия за печене, намазана с олио и поръсена с брашно. Излишното брашно се изтупва.
  7. В средата се поставя 1 топка.
  8. От последните 2 се правят 9 малки топчета, които се подреждат между централната топка и външните топки.
  9. Тавата с оформената погача се оставя да втаса докато удвои обема си. Може да отнеме от 1 час до час и 45 мин. За да втаса по-бързо покрийте погачата с памучна или ленена кърпа.
  10. Когато е готова за печене, включете фурната на 180 градуса за да се загрее.
  11. Намажете погачата с яйце, прясно мляко и олио. 
  12. Поръсете със сусам и масово семе. Може и без тях.
  13. Печете 30-40 мин. докато се изпече погачата.
  14. Оставете да се поохлади и тогава я сервирайте. 


Погача за официални случаи


Необходими продукти:

======================

500 гр. Пресято брашно София мел Класик 

100 мл. Прясно мляко 

175 мл. Филтрирана или изворна вода 

1 белтък

2 ч.л. захар

1,5 ч.л. сол

0,5 с.л. мед

7 гр. Суха мая


За намазване:

=============

1 жълтък

1 с.л. Прясно мляко 

Няколко капки олио 




Начин на приготвяне:
==================
  1. Омесва се тесто от продуктите.
  2. Оставя се да втасва в съд покрит с кърпа или стреч фолио за 45 мин до 1 ч - докато се удвои.
  3. С помощта на малко брашно тестото се премества още веднъж.
  4. Разточва се дебела кора с диаметър 30 см.
  5. Нарязва се на 4, после всяка четвъртинка на 3 триъгълника. Получават се 12 триъгълника.
  6. От всеки триъгълник се прави топка, която се подрежда в кръг в тава от 30 см покрита с хартия за печене, намазана с олио и поръсена с брашно. Излишното брашно се изтупва.
  7. В средата се поставя 1 топка.
  8. От последните 2 се правят 9 малки топчета, които се подреждат между централната топка и външните топки.
  9. Тавата с оформената погача се оставя да втаса докато удвои обема си. Може да отнеме от 1 час до час и 45 мин. За да втаса по-бързо покрийте погачата с памучна или ленена кърпа.
  10. Когато е готова за печене, включете фурната на 180 градуса за да се загрее.
  11. Намажете погачата с яйце, прясно мляко и олио. 
  12. Поръсете със сусам и масово семе. Може и без тях.
  13. Печете 30-40 мин. докато се изпече погачата.
  14. Оставете да се поохлади и тогава я сервирайте. 

Добър апетит!!!

Получава се много пухкава и вкусна погача.

 


 

Питка, погача, тутманик





Продукти:
=========

700 гр. Бяло пшенично брашно
200 мл. Прясно мляко
100 мл. Топла вода
2 с.л. кисело мляко
2 яйца (единият жълтък за намазване)
70 гр. Масло
2 с.л. олио
200 гр. Сирене (само за тутманика)
1/2 ч.л. сол
1 1/2 ч.л. захар
7 грама мая суха или 21 гр. жива мая
Сусам, ленено семе за поръсване

Начин на приготвяне:
====================

Подробно описание ще намерите в блогъра ми за тутманика през 2014 година: 



Питка по същата рецепта - няма сирене в нея:
==========================================




Питка - погача за Бъдни вечер 2024 г


Необходими продукти:
====================
2 яйца = 100 мл.
150 мл. Прясно мляко 
150 мл. Вода филтрирана
2 ч.л. захар 
2 ч.л. сол
2 с.л. олио
1/2 пакетче прясна мая 
Или 1 пакетче суха мая 
10 гр. Олио + 50 гр. Масло
700 гр. Бяло пшенично брашно + малко за премесване

Начин на приготвяне:
===================

1. От всички продукти без единия жълтък и  10 гр. Олио и 50 гр. Масло омесваме меко и еластично тесто. Брашното да бъде пресято поне веднъж!
2. Оставаме го в подходящ съд да втаса от 45 мин. до 1 час.
3. Премесваме втасалото тесто около 5-6 мин. 
4. Разделяме тесто на 4.
От трите парчета оформяме 3 топки. А четвъртата разделяме на две и оформяме 2 топчета. Едното го слагаме в средата на тавата, където ще оформим питката, като преди това я покриваме с хартия а печене, която намазваме с разтопеното масло и олио.
5. Оставяме 4 топки от тесто да починат 10 мин. Покриваме ги чиста памучна или ленена кърпа.
6. От трите по-големи топки разточваме кръг с 20-25 диаметър. Всеки кръг намазваме с разтопено масло.
7. Подреждаме ги един над друг. Разточваме ги за да увеличим диаметъра на кръговете. После нарязваме кръговете на 8 триъгълника. От всеки правим кифличка. Подреждаме в тавата от външната страна. 
8. По-малката топка разрязване на 2. Разточваме два крага и тях нарязваме на 8 триъгълника. Оформяме кифлички. 8 от тях подреждаме между големите кифлички и топката в средата. Като ги подреждаме с разреза нагоре. А от кифличките от другия кръг правим топчета, които подреждаме между големите кифлички. 
9. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса още 1 час. Да изпълни тавата.
10. Намазваме с яйце, малко прясно мляко и няколко капки олио и поръсваме със семена. 




понеделник, 23 декември 2024 г.

Тутманик със сирене


  • 1 кг. Брашното за питата – два или три пъти пресято 
  • 100 гр. Брашно за разточване и резерва
  • ½ кубче мая
  • 1 ч.ч. (250 - 300 гр.) Хладка вода или прясно мляко (малка чаша)
  • 1 ч. л. Захар
  • 3 с. л. кисело мляко 
  • 3 с.л. Олио
  • 100 гр Разтопено масло + 50 гр. олио
  • 2 ч.л. Сол
  • 3 яйца (1-я жълтък остава за намазване)
  • 2 с.л. сусам (2 супени лъжици ленено семе, може и маково, ако имате такова)
  • 400 гр. сирене



½ пакетче мая се размива в 1 ч. ч. (250 - 300 мл.) хладка вода. Добавя се чаената лъжичка захар. Оставя се да се разтвори. После се замесва кашичка с 1 – 2 ч.ч. брашно. Оставя се да шупне. От останалото брашно се прави кладенче в което се слагат 2-3 с.л. кисело мляко, 3 с.л. олио, 2 ч.л. сол, 2 яйца + 1 белтък. Двете смеси се събират. Меси се меко тесто, готово за точене. В зависимост от продуктите, толкова е и брашното. Може да е необходимо повече от килограм, затова си пригответе още 100 - 200 гр. допълнително брашно.  Тестото се бие около 40 пъти за да се образуват мехурчета. Отделя се една малка топчица за средата, а останалото се дели на четири топчета. Оставят се в тава и се покриват с кърпа за половин час да втасат. Всяко топче се разточва на кора с диаметър 25 см. Всяка кора се маже обилно с масло от двете страни. Поръсва се обилно със сирене. Корите се налагат една върху друга. След това се нарязват на 16 триъгълничета. От всяко триъгълниче се прави кифличка, като навиването става от върха към широката страна на триъгълничето. Кифличките се нареждат около средното топче на два реда в тава за печене, която предварително е намазана с мазнина и поръсена с брашно. Тутманикът се покрива с кърпа. Оставя се на топличко да втаса поне половин час. Може да се загрее предваритолно фурната и да се изключи. Тутманикът се слага във фурната да втаса за около половин час. Той е добре втасал, когато удвои размера си. Отгоре се намазва много внимателно с жълтък малко разреден с водичка за да не загори. После се поръсва обилно със сусам, може и ленено семе като му се придаде различен оттенък. Пече се 1 час в предварително загрята фурна на 200 градуса, а в момента на слагане в печката се намалява на 180 градуса.

Друг начин на оформяне:
Разделете тестото на две. Разточете 2 правоъгълника. Върху всеки поръсете сирене. Навийте всеки лист на руло и го разрежети на 8  трапеца. Подредете ги както е показано на снимката по-долу. Останалото е както в описанието по-горе. Втасва, намазва се с яйце, поръсва се със семена и се пече.





Добър апетит!