
Необходими продукти:
=====================
500 гр. Бяло брашно
100 мл. Прясно мляко
150 мл. Вода филтрирана или изворна, но не минерална
1 белтък
1 жълтък за намазване
Сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
==================
- Омесва се тесто от продуктите.
- Оставя се да втасва в съд покрит с кърпа или стреч фолио за 45 мин до 1 ч - докато се удвои.
- С помощта на малко брашно тестото се премества още веднъж.
- Разточва се дебела кора с диаметър 30 см.
- Нарязва се на 4, после всяка четвъртинка на 3 триъгълника. Получават се 12 триъгълника.
- От всеки триъгълник се прави топка, която се подрежда в кръг в тава от 30 см покрита с хартия за печене, намазана с олио и поръсена с брашно. Излишното брашно се изтупва.
- В средата се поставя 1 топка.
- От последните 2 се правят 9 малки топчета, които се подреждат между централната топка и външните топки.
- Тавата с оформената погача се оставя да втаса докато удвои обема си. Може да отнеме от 1 час до час и 45 мин. За да втаса по-бързо покрийте погачата с памучна или ленена кърпа.
- Когато е готова за печене, включете фурната на 180 градуса за да се загрее.
- Намажете погачата с яйце, прясно мляко и олио.
- Поръсете със сусам и масово семе. Може и без тях.
- Печете 30-40 мин. докато се изпече погачата.
- Оставете да се поохлади и тогава я сервирайте.