Публикацията включва мои разработени и изпробвани рецепти на тестени изделия, които съм направила през последните години. Надявам се да ви харесат и да използвате рецептите, които се постарах да опиша подробно. Ако имате въпроси, задайте ги, ще ви отговоря. Не се притеснявайте. 😀
събота, 16 ноември 2024 г.
Мерки за съотношение брашно и течност (вода, мляко - прясно или кисело, яйце)
Питки
Прави се тесто от 500 гр. Бяло брашно, 275 мл течност от 1 белтък, 100 мл. прясно мляко и останалото вода. 21 гр. Прясна мая или 7 гр суха, 1 ч.л. сол, 2 ч.л. захар и с.л. олио. Замесва се меко тесто. Втасва 45 мин. покрито с кърпа или фолио. Тестото още веднъж се премесва с малко брашно. Разделя се на 6 или 8 равни части. Оформят се топчета, които се подреждат в тава покрита с хартия за печене и леко намазана с олио на местата, където ще бъдат поставени топчетата тесто.
Топчетата се покриват с кърпа или фолио. Оставят се да втасат докато удвоят обема си. Още 45 мин. или 1 час. Когато са готови за печене, фурната се загрява на 200 градуса °С. Намазват се с разбития белтък от яйцето и се поръсват по желание със сусам, маково семе. Пекат се около 20 мин. Докото се зачервят добре. Когато са готови се оставят на решетка да изстинат и са готови за консумация.
четвъртък, 14 ноември 2024 г.
Пълнозърнест хляб с 4 вида брашна и 3 вида семена
Продукти:
100 гр. Бяло пшенично брашно
200 гр. Пълнозърнесто пшеничено брашно
100 гр. Пълнозърнесто ръжено брашно
100 гр. Пълнозърнесто ечемичено брашно
320 - 350 мл. Топла вода
3 с.л олио
1 яйце (жълтъкът) за намазване
1 1/2 ч. л. Сол
1 1/2 ч. л. Захар
1 пакет от 7 грама суха мая или 1/2 кубче жива мая
25 грама слънчогледови семки
20 ленено семе
Малко овесени ядки за поръсване