петък, 26 януари 2018 г.

Хляб без месене


Необходими продукти за бял хляб:
================================

500 гр. Бяло брашно
1 ч.л. суха мая или 5 гр. жива мая
1 ч.л. сол
350 мл. студена вода

Начин на приготвяне: 
====================
  1. Смесете сухите съставки.
  2. Добавете постепенно водата.
  3. Бъркайте с дървена или пластмасова лъжица или с дървена пръчка.
  4. Получава се много меко тесто.
  5. Покрийте съда с прозрачно фолио или капак.
  6. Оставете го в незагрята фурна и го покрийте с кърпа. Може да оставите тестото в хладилник, ако го забъркате към 22 ч вечерта.
  7. Когато тестото удвои обема си и стане на шупли, го извадете с помощта на шпатула върху добре набрашнена повърхност. 
  8. Разстелете го във вид на правоъгълник. Една след друга прегънете всяка една от четирите страни една върху друга като плик за писма и оформете тестото на топка. Не мачкайте тестото!
  9. Поставете тестото в намазан с олио и напудрен с брашно съд с големина, която желаете да бъде хляба. Напудрете хубаво тестото. Покрийте го с капак или фолио да втасва още 1 -2  час, като покриете съда с фолио или капак.
  10. Върнете го в незагрятата фурна.
  11. Когато удвои обема си, извадете съда с тесто от фурната
  12. Поставете огнеупорен съд с капак във фурната и я загрейте на 230°С.
  13. След 30 мин. извадете загретия съд и внимателно поставете хляба в него. Направете 2 -3 разреза с остър нож. Ако желаете може да поръсите семена, ако не поръсете с брашно тестото, поставете капака и сложете съда с тестото във фурната. 
  14. Печете 30 мин.
  15. Отворете фурната и извадете капака.
  16. Печете още 5 до 15 мин докато хлябът се зачерви добре и коричката се втвърди.
  17. Извадете хляба от съда и го поставете на скара да изстива поне 30 мин. или 1 час. След това може да го разрежете.

Не е препоръчително да се консумира горещ хляб. Процесите за обработка на хляба продължават и след неговото изваждане.

***
Ако нямате огнеупорен съд за печене, може да изпечете хляба в тава или каменна плоча. Ако желаете да получите хрупкава коричка, поставете под решетката с хляба съд с 1 чаша вода. 
Хляб без месене с друг вид брашна различни от бяло брашно:
========================================================

Може да направите хляба без местене и с други видове брашна - многозърнесто, ръжено, царевично, типово.

 Необходими продукти:
=====================
500 гр. пълнозърнесто брашно
400 ml. вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. суха мая


Друга рецепта, която може да изпълните по реда описан по-горе:
=============
500 гр. Бяло брашно и 1 ч. л. сол се пресяват и смесват добре.
1 ч.л. мая , 1 ч.л. захар и 1 с.л. олио се разтварят в 350 мл. топла вода.
Към сухите съставки постепенно се прибавят течните и с помощта на дървена или пластмасова лъжица се разбъркват добре докато се оформи меко тесто.

Продължете подписания по-горе начин.

Тестото след размесване на всички продукти:


Тестото след 2 часа втасване:


Тестото след още 1 час:


Отстранете капака или фолиото. Напудрете с още брашно. Покрийте тестото с кърпа. Включете фурната с огнеупорния съд на 230°С. 30 мин. След като фурната се загрее, прехвърлете тестото в горещия съд. Направете 2 - 3 разреза с остър нож или ножица. Поръсете със семки, ако желаете. Поставете капака на огнеупорния съд и печете 30 мин. Отстранете капака и печете още 5 - 15 мин. за да се втвърди коричката. Намалете температурата на фурната на 200 °С., ако хлябът е зачервен. Извадете хляба върху решетка. След 15 - 30 мин хлябът е готов за консумация.

Тестото преди да се премести в съда за печене - 45 мин след включване на фурната:


*** Ако предварително сложите тестото върху хартия за печене поръсена обилно с брашно, по-лесно ще прехвърлите тестото в горещия огнеупорен съд и после по-лесно ще извадите изпечения хляб от него.

Тестото в съда за печене:


Изпеченият хляб - 45 мин. след поставяне на тестото във фурната. Тестото се пече 30 мин. с капак и 10 - 15 мин. без капак.


Разрязан:

С масло и шарена сол:



Необходими продукти за пълнозърнест хляб без месене:
====================================================

400 гр. пълнозърнесто брашно 
100 гр. бяло брашно
1 ч.л мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 с.л. олио
400 ml. топла вода
1.

2.


3.

4.


5.


6.


7.


8.


 9.


10.



Добър апетит!