понеделник, 30 декември 2019 г.

Питка с прясно и кисело мляко


Необходими продукти:
======================
  1. 200 мл. Топло прясно мляко 
  2. 2 пълни с.л. кисело мляко
  3. 2 яйца (1-я жълтък за намазване отгоре) 
  4. 1 ч.л. сол
  5. 1 ч.л. захар
  6. 2 с.л. олио
  7. 7 гр. Суха мая или 21 гр. Прясна мая
  8. 550 гр. Бяло брашно тип 500
  9. Семена за декорация
  10. Олио за намазване
  11. Масло за намазване
Начин на приготвяне: 
=====================

  1. Пресейте брашното.
  2. Разтворете маята в затоплено мляко със захарта и няколко с.л. брашно и оставете да втаса.
  3. Разбийте белтъка и яйцето с киселото мляко, солта и олиото.
  4. Когато маята се активира, съберете двете течности и заедно с брашното омесете тесто. Може да използвате голяма бъркалка докато сместа бъде готова за месене. 
  5. Оставете тестото да се отпусне за 20 мин.
  6. Оформете го на топка и го оставете да втасва в съд с капак намазан с олио.
  7. Когато удвои обема си, премесете тестото леко. Оформете го на топка. Разделете го на 4 и оформете 4 топчета.
  8. Разточете от всяко топче кора дебела 5 мм с размер на тавата.
  9. Намажете всяка кора с масло, освен най-горната.
  10. Разрежете корите на 8 части като оставите центъра цял. Осучете ги няколко пъти.
  11. Сложете във фурната на 40 градуса по Целзий да втасва.
  12. Когато питката изпълни тавата, я намажете с жълтък и олио или жълтък и прясно мляко.
  13. Поръсете със семена за декорация (в случая лен, черен, бял и златен сусам, мак)
  14. Печете питката на 180 градуса по Целзий с вентилатор за 30 - 35 мин.
  15. Извадете питката на решетка.
  16. След 30 мин. питката е готова за ядене.

Тава 32 см.