Необходими продукти:
======================
- 200 мл. Топло прясно мляко
- 2 пълни с.л. кисело мляко
- 2 яйца (1-я жълтък за намазване отгоре)
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 2 с.л. олио
- 7 гр. Суха мая или 21 гр. Прясна мая
- 550 гр. Бяло брашно тип 500
- Семена за декорация
- Олио за намазване
- Масло за намазване
Начин на приготвяне:
=====================
- Пресейте брашното.
- Разтворете маята в затоплено мляко със захарта и няколко с.л. брашно и оставете да втаса.
- Разбийте белтъка и яйцето с киселото мляко, солта и олиото.
- Когато маята се активира, съберете двете течности и заедно с брашното омесете тесто. Може да използвате голяма бъркалка докато сместа бъде готова за месене.
- Оставете тестото да се отпусне за 20 мин.
- Оформете го на топка и го оставете да втасва в съд с капак намазан с олио.
- Когато удвои обема си, премесете тестото леко. Оформете го на топка. Разделете го на 4 и оформете 4 топчета.
- Разточете от всяко топче кора дебела 5 мм с размер на тавата.
- Намажете всяка кора с масло, освен най-горната.
- Разрежете корите на 8 части като оставите центъра цял. Осучете ги няколко пъти.
- Сложете във фурната на 40 градуса по Целзий да втасва.
- Когато питката изпълни тавата, я намажете с жълтък и олио или жълтък и прясно мляко.
- Поръсете със семена за декорация (в случая лен, черен, бял и златен сусам, мак)
- Печете питката на 180 градуса по Целзий с вентилатор за 30 - 35 мин.
- Извадете питката на решетка.
- След 30 мин. питката е готова за ядене.
Тава 32 см.