четвъртък, 24 декември 2015 г.

Коледна пита


ПРОДУКТИ

1 килограм бяло брашно
500 мл. Вода топла
10 грама суха мая
10 грама сол
10 грама захар
Сокът на 1/3 лимон
2 с.л. олио
1 жълтък + 1 с.л. вода за намазване
Малко олио за намазване

ИНСТРУКЦИИ

1. Направете закваска от маята + 1 ч. ч. брашно + 1 ч.ч. вода, лимоновия сок, захарта и солта. Оставете да втасва 10 – 15 минути.
2. Пресейте брашното и направете кладенче, в което изсипете закваската и олиото. Постепенно прибавяйте водата като замесите меко тесто.
3. 10 минути месите.
4. 10 минути почивате.
5. 10 минути месите.
6. Поставете тестото в намазана купа с олио. Покрийте с фолио и оставете:
7. Тестото да втасва 1 – 2 часа.
8. Премесете леко.
9. Почивате 5 минути.
10. Оформяте хляба на плитки или както желаете.
11. Втасва 30 – 40 минути
12. Намазвате с яйце и малко вода и поръсвате със сусам или масово семе.
13. Оставете тестото да увеличи обема си двойно.
14. Печете 20 минути при 200 градуса и 20 минути при 180 градуса.


















понеделник, 21 декември 2015 г.

Бял хляб по руска рецепта

Продукти за 2 хлебчета:

500 грама брашно
250 мл. вода
5 гр. мая
25 гр. захар
5 гр. сол
3 с.л. олио

Продукти за 4 хлебчета:

1 кг. Брашно
500 мл. Вода
1 пакетче мая - 7 гр.
10 гр. Сол
50 гр. Захар
6 с.л. Олио

Общо излиза 1) 700 гр. хляб и 2) 1 кг. 400 гр.





БЯЛ ХЛЯБ ПО РУСКА РЕЦЕПТА - *КУЛИНАРИК*

За 4 хляба с общо тегло 1 кг. и 400 грама

ИНСТРУКЦИИ

1. Пресяваме брашното
2. Правим кладенче и изсипваме в него маята, солта и захарта. Разбъркваме добре всичко.
3. Отделяме ½ чаша от брашното за преместването.
4. Отново правим кладенче и сипваме олиото. Постепенно прибавяме хладката вода. Омесваме меко и еластично тесто. В продължение на 30 минути до 1 час. Може да се правят почивки по 5-10 минути, но тестото трябва да бъде меко и еластично.

- Ако тестото е много меко и лепкаво се прибавя брашно
- Ако тестото е твърдо се прибавя 1 ч.л. или 1  с.л. вода.
- Ако хлябът е ронлив иска повече мазнина.

5. Разделяме топката от тесто на две. Оформяме 2 топки. Поставяме ги в найлонови торбички. Изкарваме въздуха от тях и оставяме тестото да втасва от 30 минути до 6 часа на стайна температура. Обикновено 2 часа са достатъчни.
6. Преместваме тестото още веднъж и изкарваме въздуха от него както е в найлоновите торбички и го оставяме да васа отново.
7. Когато тестото удвои, утрои обема си, изкарваме въздуха от торбичките,  омачкваме тестото и го изваждаме от тях.
8. Омесваме тестото добре като изваждаме добре въздуха от него. Оформяме 2 топки.
9. Разрязваме всяка топка на две и оформяме 4 хлебчета.
10. Всеки хляб се оформя като от всяка топка се разточва правоъгълник.
11. Правоъгълникът се навива на руло. Рулото се потупва за да се оформи и изкара въздуха. Това правим с всяка топка.
12. Поставяме рулата в тава върху хартия за печене или намазана тава само там където ще се пекат хлябовете.
13. Правим разрези върху хлябовете и оставяме да втасат като ги покриваме с кърпа, мисал или някакво платно в продължение на 1 час, на стайна температура или няколко минути във фурната на 40 градуса.
14. Когато тестото се увеличи достатъчно, правим разрези, намазваме с вода и включваме фурната да се загрява на 200 градуса.
15. Хлябовете се пекат на 200 градуса 20-30 минути докато се зачервят.
16. Намаляваме температурата на фурната на 180 градуса и печем още 15 минути.
17. Изваждаме хлябовете от фурната. Оставяме ги за няколко минути и ги намазваме с четка потопена във вода. Покриваме ги с кърпа, мисал и ги Оставяме 1 – 2 часа да почиват и изстинат.