Публикацията включва мои разработени и изпробвани рецепти на тестени изделия, които съм направила през последните години. Надявам се да ви харесат и да използвате рецептите, които се постарах да опиша подробно. Ако имате въпроси, задайте ги, ще ви отговоря. Не се притеснявайте. 😀
четвъртък, 24 декември 2015 г.
Коледна пита
ПРОДУКТИ
1 килограм бяло брашно
500 мл. Вода топла
10 грама суха мая
10 грама сол
10 грама захар
Сокът на 1/3 лимон
2 с.л. олио
1 жълтък + 1 с.л. вода за намазване
Малко олио за намазване
ИНСТРУКЦИИ
1. Направете закваска от маята + 1 ч. ч. брашно + 1 ч.ч. вода, лимоновия сок, захарта и солта. Оставете да втасва 10 – 15 минути.
2. Пресейте брашното и направете кладенче, в което изсипете закваската и олиото. Постепенно прибавяйте водата като замесите меко тесто.
3. 10 минути месите.
4. 10 минути почивате.
5. 10 минути месите.
6. Поставете тестото в намазана купа с олио. Покрийте с фолио и оставете:
7. Тестото да втасва 1 – 2 часа.
8. Премесете леко.
9. Почивате 5 минути.
10. Оформяте хляба на плитки или както желаете.
11. Втасва 30 – 40 минути
12. Намазвате с яйце и малко вода и поръсвате със сусам или масово семе.
13. Оставете тестото да увеличи обема си двойно.
14. Печете 20 минути при 200 градуса и 20 минути при 180 градуса.
понеделник, 21 декември 2015 г.
Бял хляб по руска рецепта
Продукти за 2 хлебчета:
500 грама брашно
250 мл. вода
5 гр. мая
25 гр. захар
5 гр. сол
3 с.л. олио
Продукти за 4 хлебчета:
1 кг. Брашно
500 мл. Вода
1 пакетче мая - 7 гр.
10 гр. Сол
50 гр. Захар
6 с.л. Олио
Общо излиза 1) 700 гр. хляб и 2) 1 кг. 400 гр.
БЯЛ ХЛЯБ ПО РУСКА РЕЦЕПТА - *КУЛИНАРИК*
За 4 хляба с общо тегло 1 кг. и 400 грама
ИНСТРУКЦИИ
1. Пресяваме брашното
2. Правим кладенче и изсипваме в него маята, солта и захарта. Разбъркваме добре всичко.
3. Отделяме ½ чаша от брашното за преместването.
4. Отново правим кладенче и сипваме олиото. Постепенно прибавяме хладката вода. Омесваме меко и еластично тесто. В продължение на 30 минути до 1 час. Може да се правят почивки по 5-10 минути, но тестото трябва да бъде меко и еластично.
- Ако тестото е много меко и лепкаво се прибавя брашно
- Ако тестото е твърдо се прибавя 1 ч.л. или 1 с.л. вода.
- Ако хлябът е ронлив иска повече мазнина.
5. Разделяме топката от тесто на две. Оформяме 2 топки. Поставяме ги в найлонови торбички. Изкарваме въздуха от тях и оставяме тестото да втасва от 30 минути до 6 часа на стайна температура. Обикновено 2 часа са достатъчни.
6. Преместваме тестото още веднъж и изкарваме въздуха от него както е в найлоновите торбички и го оставяме да васа отново.
7. Когато тестото удвои, утрои обема си, изкарваме въздуха от торбичките, омачкваме тестото и го изваждаме от тях.
8. Омесваме тестото добре като изваждаме добре въздуха от него. Оформяме 2 топки.
9. Разрязваме всяка топка на две и оформяме 4 хлебчета.
10. Всеки хляб се оформя като от всяка топка се разточва правоъгълник.
11. Правоъгълникът се навива на руло. Рулото се потупва за да се оформи и изкара въздуха. Това правим с всяка топка.
12. Поставяме рулата в тава върху хартия за печене или намазана тава само там където ще се пекат хлябовете.
13. Правим разрези върху хлябовете и оставяме да втасат като ги покриваме с кърпа, мисал или някакво платно в продължение на 1 час, на стайна температура или няколко минути във фурната на 40 градуса.
14. Когато тестото се увеличи достатъчно, правим разрези, намазваме с вода и включваме фурната да се загрява на 200 градуса.
15. Хлябовете се пекат на 200 градуса 20-30 минути докато се зачервят.
16. Намаляваме температурата на фурната на 180 градуса и печем още 15 минути.
17. Изваждаме хлябовете от фурната. Оставяме ги за няколко минути и ги намазваме с четка потопена във вода. Покриваме ги с кърпа, мисал и ги Оставяме 1 – 2 часа да почиват и изстинат.
500 грама брашно
250 мл. вода
5 гр. мая
25 гр. захар
5 гр. сол
3 с.л. олио
Продукти за 4 хлебчета:
1 кг. Брашно
500 мл. Вода
1 пакетче мая - 7 гр.
10 гр. Сол
50 гр. Захар
6 с.л. Олио
Общо излиза 1) 700 гр. хляб и 2) 1 кг. 400 гр.
БЯЛ ХЛЯБ ПО РУСКА РЕЦЕПТА - *КУЛИНАРИК*
За 4 хляба с общо тегло 1 кг. и 400 грама
ИНСТРУКЦИИ
1. Пресяваме брашното
2. Правим кладенче и изсипваме в него маята, солта и захарта. Разбъркваме добре всичко.
3. Отделяме ½ чаша от брашното за преместването.
4. Отново правим кладенче и сипваме олиото. Постепенно прибавяме хладката вода. Омесваме меко и еластично тесто. В продължение на 30 минути до 1 час. Може да се правят почивки по 5-10 минути, но тестото трябва да бъде меко и еластично.
- Ако тестото е много меко и лепкаво се прибавя брашно
- Ако тестото е твърдо се прибавя 1 ч.л. или 1 с.л. вода.
- Ако хлябът е ронлив иска повече мазнина.
5. Разделяме топката от тесто на две. Оформяме 2 топки. Поставяме ги в найлонови торбички. Изкарваме въздуха от тях и оставяме тестото да втасва от 30 минути до 6 часа на стайна температура. Обикновено 2 часа са достатъчни.
6. Преместваме тестото още веднъж и изкарваме въздуха от него както е в найлоновите торбички и го оставяме да васа отново.
7. Когато тестото удвои, утрои обема си, изкарваме въздуха от торбичките, омачкваме тестото и го изваждаме от тях.
8. Омесваме тестото добре като изваждаме добре въздуха от него. Оформяме 2 топки.
9. Разрязваме всяка топка на две и оформяме 4 хлебчета.
10. Всеки хляб се оформя като от всяка топка се разточва правоъгълник.
11. Правоъгълникът се навива на руло. Рулото се потупва за да се оформи и изкара въздуха. Това правим с всяка топка.
12. Поставяме рулата в тава върху хартия за печене или намазана тава само там където ще се пекат хлябовете.
13. Правим разрези върху хлябовете и оставяме да втасат като ги покриваме с кърпа, мисал или някакво платно в продължение на 1 час, на стайна температура или няколко минути във фурната на 40 градуса.
14. Когато тестото се увеличи достатъчно, правим разрези, намазваме с вода и включваме фурната да се загрява на 200 градуса.
15. Хлябовете се пекат на 200 градуса 20-30 минути докато се зачервят.
16. Намаляваме температурата на фурната на 180 градуса и печем още 15 минути.
17. Изваждаме хлябовете от фурната. Оставяме ги за няколко минути и ги намазваме с четка потопена във вода. Покриваме ги с кърпа, мисал и ги Оставяме 1 – 2 часа да почиват и изстинат.
Абонамент за:
Публикации (Atom)