Необходими продукти:
=====================
800 гр. Брашно, пресято
100 ml хладка вода, кутрето да може да я търпи
200 ml хладко мляко, кутрето да може да го търпи
1 с.л. захар
7 гр. Суха мая или 20 гр. Свежа мая
2 яйца (единият белтък се отделя за намазване) със стайна температура
3 с.л. олио
1 с.л. кисело мляко със стайна температура
1 с.л. сол
Олио за намазване на плота и оформяне на питките и гевреците
Сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
=====================
- Пресейте брашното и отделете около 50-60 гр. за премесване.
- В общ съд затоплете водата и млякото.
- Прибавете 1 с.л. захар, маята и няколко с.л. брашно. Разбийте съставките добре, така че сместта да стане на кашичка. Оставете сместта да ферментира.
- Когато закваската ферментира отделете белтъка от жълтъка. Прибавете яйцето и жълтъка към закваската, 3 с.л. олио, 1 с.л. кисело мляко и 1 с.л. сол.
- Разбъркайте добре.
- Прибавете течността към брашното и разбъркайте с лъжица или вилица. Когато стане гъсто тесто, изсипете върху набрашнян плот и със заделеното брашно омесете меко, гладко тесто.
- Месенето да се редува с удряне на тестото в плота от 50 - 100 пъти. Ако на всеки 10 удара премесвате по няколко пъти тестото, няма да усетите кога ще направите 10 серии по 10 удара. Така тестото става пухкаво и гладко.
- Сложете тестото в намазан с мазнина съд, покрит с фолио или капак. Оставете го да втасва около час, час и 15 мин. докато утрои обема си.
- Извадете го от съда. Разделете го на 12 части.
- За гевреците всяка част разделете на две. Разточете два фитила, които оплетете като мартеница. Завийте осуканите фитили на кръг. За да разточите фитилите намажете плота с олио.
- За питчиците оформете топчета, като преди това разстелете тестото на кръгче, намажете го с мазнина, завийте го на масурче и оформете топче.
- Върху две тави поставете хартия за печене, която намажете с олио. Ако нямате хартия за печене намажете тавата с мазнина.
- Подредете на разстояние топчетата и гевречетата.
- Разбийте белтъка и с него намажете питчиците и гевречетата.
- Поръсете със сусам.
- Оставете ги да втасат докато удвоят обема си.
- Загрейте фурната на 180 °С.
- Ако имате програма с вентилатор печете на две нива. Така ще се изпекат едновременно. Печете 20 - 30 мин. до зачервяване.