понеделник, 11 февруари 2019 г.

Гевречета и питчици


Необходими продукти:
=====================

800 гр. Брашно, пресято
100 ml хладка вода, кутрето да може да я търпи
200 ml хладко мляко, кутрето да може да го търпи
1 с.л. захар
7 гр. Суха мая или 20 гр. Свежа мая
2 яйца (единият белтък се отделя за намазване) със стайна температура
3 с.л. олио
1 с.л. кисело мляко със стайна температура
1 с.л. сол
Олио за намазване на плота и оформяне на питките и гевреците
Сусам за поръсване

Начин на приготвяне:
=====================



  1. Пресейте брашното и отделете около 50-60 гр. за премесване.
  2. В общ съд затоплете водата и млякото.
  3.  Прибавете 1 с.л. захар, маята и няколко с.л. брашно. Разбийте съставките добре, така че сместта да стане на кашичка.  Оставете сместта да ферментира.
  4. Когато закваската ферментира отделете белтъка от жълтъка. Прибавете яйцето и жълтъка към закваската, 3 с.л. олио, 1 с.л. кисело мляко и 1 с.л. сол.
  5. Разбъркайте добре.
  6. Прибавете течността към брашното и разбъркайте с лъжица или вилица. Когато стане гъсто тесто, изсипете върху набрашнян плот и със заделеното брашно омесете меко, гладко тесто.
  7. Месенето да се редува с удряне на тестото в плота от 50 - 100 пъти. Ако на всеки 10 удара премесвате по няколко пъти тестото, няма да усетите кога ще направите 10 серии по 10 удара. Така тестото става пухкаво и  гладко.
  8. Сложете тестото в намазан с мазнина съд, покрит с фолио или капак. Оставете го да втасва около час, час и 15 мин. докато утрои обема си. 
  9. Извадете го от съда. Разделете го на 12 части. 
  10. За гевреците всяка част разделете на две. Разточете два фитила, които оплетете като мартеница. Завийте осуканите фитили на кръг. За да разточите фитилите намажете плота с олио.
  11. За питчиците оформете топчета, като преди това разстелете тестото на кръгче, намажете го с мазнина, завийте го на масурче и оформете топче.
  12. Върху две тави поставете хартия за печене, която намажете с олио. Ако нямате хартия за печене намажете тавата с мазнина. 
  13. Подредете на разстояние топчетата и гевречетата.
  14. Разбийте белтъка и с него намажете питчиците и гевречетата.
  15. Поръсете със сусам.
  16. Оставете ги да втасат докато удвоят обема си.
  17. Загрейте фурната на 180 °С.
  18. Ако имате програма с вентилатор печете на две нива. Така ще се изпекат едновременно. Печете 20 - 30 мин. до зачервяване.