четвъртък, 20 февруари 2025 г.

Питки бриош

Бриош тесто, а как ще си го оформите, оставям на вас да си изберете. Оформено в дребни форми е идеалено, защото хубаво се облива в невероятната смес от масло, мед и ванилова захар, и откъдето да загризете все ще припадате. Такива печива свършват още топли. 🤦‍♀️😋
Ако не направите това тесто, поне си запазете сместа за  намазване,  и когато си направите козунаци ги намажете с нея. Изстрелва в друго измерение. 🚀

Продукти :

3 яйца
280 мл студено прясно мляко
10 г суха мая
50 г захар
1 ч.л. сол
30 г сухо мляко
200 г хладно масло
550 г брашно

За намазване :

50 г масло на стайна температура + 3 с.л. мед + 1 пакетче ванилова захар

1 яйце + 1 с.л. прясно мляко

Приготвяне:

В купата на миксера смесете брашно, захар, сухо мляко, мая, яйца, прясно мляко и включете миксера. Разбивайте на най-силна скорост 5,6 мин. Добавете солта към тестото и студено масло нарязано на кубчета, малко по малко. След като поеме маслото продължавате да разбивате все, докато не се събере около бъркалката на миксера. Тестото прехвърлете в друг съд и оставете в топла фурна да се надигне 2 пръста!
Направете смес от меко масло, мед и ванилова захар, и с половината на тази смес намажете дъното и стените обилно на  съда, в който ще печете. 
Оформете по ваше желание, и редете в подготвения съд. Покрийте и оставете в топла фурна да се надигне леко.
Намажете с леко разбито яйце и прясно мляко. Печете в загрята фурна на 160 градуса, до готовност. Веднага се намазват с останалата медена смес. 🚀

Бял хляб поръсен със семена от 700 гр. брашно



Необходими продукти:
====================
За две хлебчета:
700 гр. Бяло пшенично брашно тип 500
390 мл. Филтрирана или изворна вода 
1,5 ч.л. сол
2 ч.л. захар 
2 с.л. олио 
1 пакет суха мая или 1/4 от 1 пакет прясна мая 42 гр.
Семена за поръсване:
Сусам, ленено семе, маково семе, слънчево семе, тиквени семена или каквото ви харесва.
Вода за напръскване с пулверизатор за да залепнат семената.
Малко брашно за премесване



Начин на приготвяне:
====================
1. В съда за месене се слага вода, сол, захар, олио,  мая. Размива се маята.
2. Пресява се 700 гр. брашно. 
3. Прибавя се брашното към течността. 
4. Пуска се машината на месене и втасване за 45 мин.

Ако няма машина за хляб, се омесва тесто от продуктите и се покрива с капак, кърпа, фолио. Втасва до удвояване на обема. Може да отнеме 1 час. 

5. Втасалото тесто се премесва за да се изкара въздуха.
6. Разделя се на две и се слага в съдчета за печене намазани с мазнина. Оформят се две хлебчета.
7. Напръскват се с вода. Поръсват се със семена и пак се напръскват със вода. 
8. Покриват се да втасат. Втасват около 1 час. Когато удвоят обема си, се включва фурната на 200 градуса. Когато загрее, се включва фурната на вентилатор, пак на 200 градуса. Пекат се 30 мин.
9. Изваждат се върху скара, решетка и се оставят да изстинат. Прибират се в хартиени пликове. А след няколко часа се прибират в найлонов плик за да се съхрани мек. Отначало коричката е хрупкава, но по-късно омеква, особено, когато се сложи в найлонов плик.