четвъртък, 9 ноември 2023 г.

Пропорции за бяло брашно - Вода, добавки

Брашно - Вода - Мая суха - Мая прясна
====================================
Gr.             - Ml.     - Gr.            - Gr
====================================
400             220     7                 10
500             280
600             330
700             380     7                 21
800             450
900             500
1000           560 

До 500 гр. Бяло брашно 

100 гр. Брашно  - 55,5 мл. Вода или течност. 

В течността влизат яйце, мляко, вода, кисело мляко. Така се получава хубаво меко тесто за хляб.
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 с.л. олио 

Над 500 гр. Бяло брашно до 1 кг
1,5 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1,5 с.л. олио
 
За пълнозърнесто брашно 
На 100 гр. - 70 мл. Течност

сряда, 8 ноември 2023 г.

Бял хляб




500 гр. Бяло брашно обикновено използвам това на София Мел Класик, за баница или Екстра
275 мл. Вода (изворна, филтрирана или трапезна) хладка
1/4 от едно кубче мая от 42 гр. или
7 гр. суха мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 с.л. олио
Брашно за преместване

Начин на приготвяне:
===================
За първо месене и втасване използвам машина за правене на хляб програма да месене е втасване (за пица). Продължителността е 45 м. На дъното на съда от пекарната слагам водата, сол, захар, олио, натрошавам и размивам във водата маята, ако е прясна. Отгоре изсипвам пресятото брашно. Ако маята е суха, я слагам върху брашното. Включвам машината на програма "Пица".

Ако нямате такава опция. Тогава се действа по традиционния начин за правене на хляб:

Размива се маята в хладка водата, прибавя се захарта и малко брашно за да стане на кашичка. Оставя се да шупне. Това става след няколко минути.

☆☆☆ За правене на хляб е необходимо топло помещение без да става течение. Иначе втасването на тестото става бавно. 

В пресятото брашно се прави кладенче и се изсипва подмаеното тесто, солта и олиото. Замесва се меко тесто. Оставя се в намазан с олио съд да втаса или в найлонов плик също намазан с олио. Тестото се завива с кърпа и се оставя да втаса поне 45 мин. до 1 час. Трябва да удвои обема си. 

След това тестото се премесва с малко брашно. Оформя се на хляб - правоъгълен или кръгъл. Поставя в съд за печене намазан с олио и напудрен с брашно. Отгоре се напудря с брашно. С остър нож се правят няколко разреза. Хлябът се покрива с кърпа и се оставя да втаса в топла стая. Когато удвои обема си след 1 час, час и 15 мин. се загрява фурната на 200 градуса. Аз пека хляба на програма с вентилатор на 200 градуса в продължение на 30 мин. Трябва да се зачерви добре.

Изваждам го от фурната и формата веднага. Поставям го върху скара за да се охлади. След като изстине поне след 30 мин. е готов да консумация. Ако го начупите преди да е изстинал, има опастност да остане тиклав. Докато изстива, хлябът продължава да се готви.

Надявам се да съм дала точно и разбираемо описание. Тестото трябва да е меко и пухкаво, но да не е лепкаво, нито твърдо, ще стане сбит. Затова се прибавя много малко вода или брашно. В размер на 1, 2 лъжици.

☆☆☆ Често пъти точното количество брашно зависи от производителя, затова може да е необходимо да се прибави 1, 2 с.л. брашно или 1, 2 с.л. вода за да се получи пухкаво и меко тесто.

Успех!