вторник, 16 ноември 2021 г.

Обикновен бял хляб

Необходими продукти:
====================
500 гр. Бяло брашно тип 500 пресято поне веднъж.
Обикновено използвам София мел Класик, но много хубав се получава с бяло брашно и брашно за баници на същата фирма.
275 мл. Изворна или филтрирана вода 
1 ч. л. сол
2 ч. л. захар
1 с. л. олио
7 гр. Мая за хляб - суха

Необходими продукти за по-малък хляб:
=====================================

400 гр. Брашно поне веднъж пресято
225 мл. Вода изворна или филтрирана 
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 с.л. олио
7 гр. Мая суха


Начин на приготвяне:
=====================
1. Използвам машина за месене и втасване на тесто, която е 45 мин. 
Най-напред пресявам брашното. В съда за месене от хлебопекарната слагам сол, захар, олио, вода. Отгоре изсипвам пресятото брашно, а върху него посипвам маята и включвам машината на 45 мин. програма за месене и втасване. 
2. От машината тестото е готово - омесено и втасало.
3. Изваждам тестото от съдинката върху набрашнян плот. 
4. Премесвам тестото и го оформям на самунче.
5. В намазана с олио и набрашнена  форма за печене на хляб поставям омесеното самунче (хлябче).
6. Напудрям го с брашно.
7. Правя 3 наклонени разреза с остър нож и оставям хляба да втаса още веднъж. Обикновено втасва от 45 мин. до 1 час или час и 15 мин. Когато хлябът удвои обема си, включвам фурната на 200 градуса по Целзий. 
8. Когато се загрее, включвам на програма с вентилатор и пека точно 30 мин.
9. Изваждам хляба от фурната и от формата. Поставям го на решетка да изстине. След 30 мин. е готов за консумация.

Забележка:
===========
Ако нямате машина за месене и втасване, тогава:
1. Леко затопляте водата. Да бъде хладка. Към нея прибавете захарта, маята и водата с малко брашно - няколко с.л. Разбъркайте добре. Оставете за няколко мин. да се активира маята и в съда, където ще месите хляба пресейте брашното. Направете кладенче, в което постепенно с бъркане прибавете активираната смес с мая, олиото и солта. Може да използвате лъжица докато забъркате тестото.
2. След това покрийте съда с кърпа и оставете тестото да втаса. След 15 мин. извадете тестото от съда и го изсипете върху набрашнян плот. Омесете хубаво тестото и може отново да го върнете в съда, където забъркахте тестото. Покрийте го с кърпа и оставете да втаса докато удвои обема си. Може да отнеме 45 мин. до 1 час.
3. По-нататък действайте както е описано по-горе, когато тестото се извади от машината - т. 3.

Добър апетит!!! Хлябът става много вкусен и приятен.