събота, 23 ноември 2024 г.

Бял хляб




500 гр. Бяло брашно обикновено използвам това на София Мел Класик, за баница или Екстра
275 мл. Вода (изворна, филтрирана или трапезна) хладка
1/4 от едно кубче мая от 42 гр. или
7 гр. суха мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 с.л. олио
Брашно за преместване
.
Начин на приготвяне:
===================
За първо месене и втасване използвам машина за правене на хляб програма да месене е втасване (за пица). Продължителността е 45 м. На дъното на съда от пекарната слагам водата, сол, захар, олио, натрошавам и размивам във водата маята, ако е прясна. Отгоре изсипвам пресятото брашно. Ако маята е суха, я слагам върху брашното. Включвам машината на програма "Пица".

Ако нямате такава опция. Тогава се действа по традиционния начин за правене на хляб:

Размива се маята в хладка водата, прибавя се захарта и малко брашно за да стане на кашичка. Оставя се да шупне. Това става след няколко минути.

☆☆☆ За правене на хляб е необходимо топло помещение без да става течение. Иначе втасването на тестото става бавно. 

В пресятото брашно се прави кладенче и се изсипва подмаеното тесто, солта и олиото. Замесва се меко тесто. Оставя се в намазан с олио съд да втаса или в найлонов плик също намазан с олио. Тестото се завива с кърпа и се оставя да втаса поне 45 мин. до 1 час. Трябва да удвои обема си. 

След това тестото се премесва с малко брашно. Оформя се на хляб - правоъгълен или кръгъл. Поставя в съд за печене намазан с олио и напудрен с брашно. Отгоре се напудря с брашно. С остър нож се правят няколко разреза. Хлябът се покрива с кърпа и се оставя да втаса в топла стая. Когато удвои обема си след 1 час, час и 15 мин. се загрява фурната на 200 градуса. Аз пека хляба на програма с вентилатор на 200 градуса в продължение на 30 мин. Трябва да се зачерви добре.

Изваждам го от фурната и формата веднага. Поставям го върху скара за да се охлади. След като изстине поне след 30 мин. е готов да консумация. Ако го начупите преди да е изстинал, има опастност да остане тиклав. Докато изстива, хлябът продължава да се готви.

После се консулмират и прибират в хартиена торба или се увиват в кърпа. За по-дълго съхранение аз ги слагам и в найлонова торба.

Надявам се да съм дала точно и разбираемо описание. Тестото трябва да е меко и пухкаво, но да не е лепкаво, нито твърдо. Затова се прибавя много малко вода или брашно в размер на 1, 2 лъжици докато се получи хубаво тесто.

☆☆☆ Често пъти точното количество брашно зависи от производителя, затова може да е необходимо да се прибави 1, 2 с.л. брашно или 1, 2 с.л. вода за да се получи пухкаво и меко тесто.

Успех!

четвъртък, 21 ноември 2024 г.

Хлебчета поръсени с маково семе



Необходими продукти:

=====================

600 гр. Брашно за баница на София Мел

340 мл. Вода филтрирана или изворна

1/4 от кубче прясна мая или 7 гр. суха

1,5 ч.л. сол

2 ч.л. захар

1,5 с.л. олио

Начин на приготвяне:

====================

  1. Тестото се замесва с помощта на машина за хляб, програма за пица, която меси и втасва тестото за 45 мин.
  2. Най-напред се измерва водата и се изсипва в контейнера за хляб.
  3. Прибавя се сол, захар, олио и се натрошава маята.
  4. Пресяваме брашното. 
  5. Размиваме маята и прибавяме отгоре пресятото брашно.
  6. Връщаме контейнера за хляб в хлебопекарната. След 45 мин. тестото е готово - омесено и втасало веднъж.
  7. Ако нямате такава възможност, се действа по традиционни начин.
  8. От маята, захарта, водата и малко брашно се прави закваска, която се оставя да втаса за 10 - 15 мин. Водата може да е леко затоплена. 
  9. Пресява се брашното и се замесва със закваската, солта и олиото. 
  10. Омесва се меко тесто, което се премества в намазан съд с мазнина и се покрива със стреч фолио или памучна (ленена) кърпа. Оставя се да втаса около час докато удвои обема си. След това и по двата начина се постъпва по следния начин:
  11. Втасалото тесто се премесва за около 5 мин за да излезе въздуха от него и да се оформи на гладка топка. Разделя се на две равни части.
  12. Едната част се  оформя като продълговато хлебче. Поставя се в намаслена и напудрена малка форма за хляб.
  13. Хлебчето се напудря с брашно. Правят се 3 разреза накосо. Посипва се с маково семе в разрезите.
  14. Другата половина на тестото се разрязва на две. Оформят се 2 малки хлебчета (питчици) с кръгла форма.
  15. Тавата на печката се застила с хартия за печене.
  16. В единия край на тавата се поставя съда с тестото, а другата половина на хартията за печене се намазва с четка с олио. Поръсва се с брашно. В тази част се разполагат симетрично двете малки хлебчета. И те се посипват с брашно. Правят се разрези, в които се посипва маково семе. 
  17. Всички хлебчета се покриват с памучни кърпи (мисалчета) и се  оставят да втасат още веднъж за около час да се надуят поне двойно.
  18.  Фурната се загрява на 200 градуса по Целзий с вентилатор. Хлебчетата се пекат 30 мин. Ако искате по-мек хляб, може да печете без вентилатор и на 190 градуса. 💖😀








 


Меки, пухкави питчици




Необходими продукти:
======================

400 гр. Брашно София мел Класик 
125 мл. Изворна вода 
100 мл. Прясно мляко 
1 белтък
1 ч.л. Сол.
2 ч.л. захар
1 с.л. олио

За намазване:
1 жълтък 
1 с.л. прясно мляко 

Сусам бял и черен
Маково семе

Начин на приготвяне:
===================== 



1. Слагам разбития белтък, млякото, водата, маята, сол, захар, олио и отгоре брашното в съда на машина за хляб. Тя меси, втасва и след 45 мин тестото е готово.
2. Изваждам тестото върху набрашнян плот. Премесвам тестото. 
3. Разделям тестото на 12 еднакви топчета.
4. Нареждам ги върху намазана хартия за печене напудрена с брашно.
5.Покривам тестените топчета с кърпа и ги оставям да втасат за още 1 час.
6. Включвам печката да се загрява на 180 градуса с вентилатор. 
7. Намазвам ги с жълтък и с.л. прясно мляко, няколко капки олио.
8. Поръсвам ги със сусам, маково семе. 
9. Когато фурната е загрята слагам тавата в нея и печа до зачервяване.
10. Изваждам на решетка да се охладят и сервирам.

Добър апетит!




 

Питки с яйце и прясно мляко

 


Необходими продукти;

======================

1 белтък разбит (50 гр.)

100 мл. Прясно мляко 

125 мл. Вода със стайна температура 

1,5 ч.л сол

2 ч.л. захар

1,5 с.л. олио

1/4 от кубче мая (7 гр. суха мая)

500 гр. Пресято бяло брашно + малко за примесване и напускане

За намазване на хлебчетата 1 жълтък, 1 с.л. прясно мляко, няколко капки олио.

Семена за поръсване:

Сусам, масово семе, ленено семе


  Начин на приготвяне:

======================

  1. Замесва се тесто от описаните по-горе продукти.
  2. Втасва 45 мин до 1 час докато удвои обема си.
  3. Втасалото тесто се премесва с напудрени с брашно ръце.
  4. Разделя се на 8 равни части.
  5. Оформят се на питки и/или багетки.
  6. Подреждат се в тава за печене върху хартия за печене. 
  7. Напудрят с брашно и се завиват с кърпа.
  8. Остават се да втасат добре. В зависимост от температурата на стаята може да отнеме 1 час, час и 15-20 мин. Хлебчетата трябва да втасат двойно.
  9. Питките се намазват с жълтъка и се поръсват със семена - сусам, маково семе. 
  10. Загрява се фурната на 190 градуса. Превключва се на фурна с вентилатор. Пекат се 25 мин на 190 градуса до като се зачервят от всички страни.
  11.  Изпечените питки и багетки се изваждат и се подреждат върху решетка и се оставят да изстинат.

Питките са подходящи за хамбургери.


Питка обикновена


Необходими продукти:
====================

500 гр. Бяло брашно 
275 мл. Вода
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар 
1 с.л. олио
7 гр. Суха мая или 10 гр. Прясна мая за хляб

За намазване след втасване:
=========================

1 жълтък на яйце
1 с.л. прясно мляко 
Няколко капки олио

Начин на приготвяне:
===================

1. От продуктите се омесва тесто, което се оставя да втаса докато удвои обема си. Обикновено 45 мин до 1 час.
2. Тестото се премесва, покрива се с кърпа и се оставя за 10 мин да се отпусне и набъбне.
3. С точилка се разточва кръг с диаметър 30 см.
4. Преместете оформената питка върху тава с хартия за печене, която е намазана с олио и напудрена с брашно. 
5. До оформете питката. Надупчете я с вилшца. Покрийте я с кърпа и я оставете да втаса около час.
6. Включете фурната да се загрее на 200 градуса. 
7. Намажете повърхността на питката с 1 жълтък, 1 с.л. прясно мляко и няколко капки олио. Наръсете отгоре сусам и маково семе. 
8. Когато фурната се загрее до 200 градуса, пъхнете питката с тавата във фурната. Печете 15 мин., след което намалете температурата на 180 градуса. Печете още 15 мин.
9. Извадете питката и я оставете върху скара да изстине.

Получава се хрупкава питка.

вторник, 19 ноември 2024 г.

Пълнозърнест хляб


Необходими продукти:
---------------------------------------
200 гр. Бяло брашно
500 гр. Пълнозърнесто брашно
7 гр. Суха мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
2 с.л. лимонов сок
2 с. л. Олио
Олио и брашно за намазване на съда за печене
300 - 350 мл. топличка вода
3 шепи слънчогледови семки
3 с. л. ленено семе
2 с. л. Сусам
1 с. л. Маково семе
Семената могат да бъдат повече или по-малко. Всичко е въпрос на вкус. Аз харесвам с повече семена и вътре и отвън, затова не мога да кажа точно какво количество да използвате.

Начин на приготвяне:
-------------------------------------

1. Пресейте 2-та вида брашно и ги смесете. Отделете в малка купичка от сместа за премесване на тестото.

2. В купа смесете няколко лъжици от смесените брашна с маята, захарта и малко от водата за да стане на кашичка. Покрийте с чинийка и оставете да втаса.

3. Към смесените брашна прибавете 2 с.л. олио, 2 с.л. лимонов сок, 1 с.л. сол, 2 шепи слънчогледови семки, 2 с.л. ленено семе. Прибавете и втасалата закваска. Прибавяйте постепенно топличката вода докато замесите меко еластично тесто. Водата може да бъде повече или по-малко. Това се преценява в процеса на месене. Покрийте тестото с кърпа и го оставете да почива 10 мин. После го премесете отново и го преместете в съд намазан с олио. (Аз използвам стъклен съд с капак). Оставете тестото да втасва около час. Когато удвои обема си, го премесете отново като използвате заделеното настрани брашно. (Не е задължително да го използвате всичкото, а само колкото е необходимо. Ако не ви е достатъчно, използвайте допълнително брашно).

4. Оформете тестото във вид на хляб. Отваляйте го в сместта от семки и го оставете да втасва в съда за  печене, който предварително трябва да намажете с олио и да напудрите с малко брашно. Изтупайте излишното брашно. Покрийте тестото с кърпа. Оставете го да втасва час - два, докато отново удвои обема си. Може да направите няколко резки с остър нож отгоре.

5. В съд налейте вода. Оставете го на най-долния ред на фурната. Загрейте фурната на 200 градуса по Целзий. Отгоре на следващия ред сложете съда с втасалия хляб. Намалете температурата на фурната на 180°С. Когато хлябът се зачерви, покрийте го с хартия за печене или с алуминиево фолио за да не изгори. Печете около 45 минути. Извадете хляба от фурната. Оставете го да изстива на решетка. След 15 мин. го покрийте с кърпа. Оставете го да почива поне половин час. Не препоръчвам да се консумира горещ хляб. Хлябът продължава да се обработва допълнително след изпичането. Предварителното разрязване или разчупване поврежда качеството на хляба.

Помнете поне половин час преди употреба!

Етапи на обработка:
===================


Втасалият за трети път хляб готов за печене 

Оваляният със семена хляб

 

Изпеченият хляб 


Ако обичате по-твърда и по-хрупкава коричка, може да не завивате хляб с кърпа.

Ако семената не се полепват обилно по тестото, напръскайте го с вода и тогава го оваляйте в семената.

В случая аз пекох хляба във форма за кекс и хляб, затова намазах с вода само горната повърхност на тестото и поръсих обилно със семена, но бих опитала следващият път да изпека хляба в тава с по-голям обем за да се изпече от всички страни и да не стават страничните корички меки. Пробвайте и вие.

Добър апетит!

Втора рецепта за пълнозърнест хляб:
=================================

За този хляб използвах готово брашно от Lidl за машини за печене на хляб.
500 гр. 72% пълнозърнесто пшенично и 24 % пълнозърнесто ръжено брашно
100 гр. брашно готова смес Ciabatta
430 ml вода
1 ч.л. олио
сусама; солта, маята, захарта са от производителя