Публикацията включва мои разработени и изпробвани рецепти на тестени изделия, които съм направила през последните години. Надявам се да ви харесат и да използвате рецептите, които се постарах да опиша подробно. Ако имате въпроси, задайте ги, ще ви отговоря. Не се притеснявайте. 😀
събота, 23 ноември 2024 г.
Бял хляб
четвъртък, 21 ноември 2024 г.
Хлебчета поръсени с маково семе
Необходими продукти:
=====================
600 гр. Брашно за баница на София Мел
340 мл. Вода филтрирана или изворна
1/4 от кубче прясна мая или 7 гр. суха
1,5 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1,5 с.л. олио
Начин на приготвяне:
====================
- Тестото се замесва с помощта на машина за хляб, програма за пица, която меси и втасва тестото за 45 мин.
- Най-напред се измерва водата и се изсипва в контейнера за хляб.
- Прибавя се сол, захар, олио и се натрошава маята.
- Пресяваме брашното.
- Размиваме маята и прибавяме отгоре пресятото брашно.
- Връщаме контейнера за хляб в хлебопекарната. След 45 мин. тестото е готово - омесено и втасало веднъж.
- Ако нямате такава възможност, се действа по традиционни начин.
- От маята, захарта, водата и малко брашно се прави закваска, която се оставя да втаса за 10 - 15 мин. Водата може да е леко затоплена.
- Пресява се брашното и се замесва със закваската, солта и олиото.
- Омесва се меко тесто, което се премества в намазан съд с мазнина и се покрива със стреч фолио или памучна (ленена) кърпа. Оставя се да втаса около час докато удвои обема си. След това и по двата начина се постъпва по следния начин:
- Втасалото тесто се премесва за около 5 мин за да излезе въздуха от него и да се оформи на гладка топка. Разделя се на две равни части.
- Едната част се оформя като продълговато хлебче. Поставя се в намаслена и напудрена малка форма за хляб.
- Хлебчето се напудря с брашно. Правят се 3 разреза накосо. Посипва се с маково семе в разрезите.
- Другата половина на тестото се разрязва на две. Оформят се 2 малки хлебчета (питчици) с кръгла форма.
- Тавата на печката се застила с хартия за печене.
- В единия край на тавата се поставя съда с тестото, а другата половина на хартията за печене се намазва с четка с олио. Поръсва се с брашно. В тази част се разполагат симетрично двете малки хлебчета. И те се посипват с брашно. Правят се разрези, в които се посипва маково семе.
- Всички хлебчета се покриват с памучни кърпи (мисалчета) и се оставят да втасат още веднъж за около час да се надуят поне двойно.
- Фурната се загрява на 200 градуса по Целзий с вентилатор. Хлебчетата се пекат 30 мин. Ако искате по-мек хляб, може да печете без вентилатор и на 190 градуса. 💖😀
Меки, пухкави питчици
Питки с яйце и прясно мляко
Необходими продукти;
======================
1 белтък разбит (50 гр.)
100 мл. Прясно мляко
125 мл. Вода със стайна температура
1,5 ч.л сол
2 ч.л. захар
1,5 с.л. олио
1/4 от кубче мая (7 гр. суха мая)
500 гр. Пресято бяло брашно + малко за примесване и напускане
За намазване на хлебчетата 1 жълтък, 1 с.л. прясно мляко, няколко капки олио.
Семена за поръсване:
Сусам, масово семе, ленено семе
Начин на приготвяне:
======================
- Замесва се тесто от описаните по-горе продукти.
- Втасва 45 мин до 1 час докато удвои обема си.
- Втасалото тесто се премесва с напудрени с брашно ръце.
- Разделя се на 8 равни части.
- Оформят се на питки и/или багетки.
- Подреждат се в тава за печене върху хартия за печене.
- Напудрят с брашно и се завиват с кърпа.
- Остават се да втасат добре. В зависимост от температурата на стаята може да отнеме 1 час, час и 15-20 мин. Хлебчетата трябва да втасат двойно.
- Питките се намазват с жълтъка и се поръсват със семена - сусам, маково семе.
- Загрява се фурната на 190 градуса. Превключва се на фурна с вентилатор. Пекат се 25 мин на 190 градуса до като се зачервят от всички страни.
- Изпечените питки и багетки се изваждат и се подреждат върху решетка и се оставят да изстинат.
Питка обикновена
вторник, 19 ноември 2024 г.
Пълнозърнест хляб

Ако обичате по-твърда и по-хрупкава коричка, може да не завивате хляб с кърпа.
Ако семената не се полепват обилно по тестото, напръскайте го с вода и тогава го оваляйте в семената.
В случая аз пекох хляба във форма за кекс и хляб, затова намазах с вода само горната повърхност на тестото и поръсих обилно със семена, но бих опитала следващият път да изпека хляба в тава с по-голям обем за да се изпече от всички страни и да не стават страничните корички меки. Пробвайте и вие.
Добър апетит!