четвъртък, 18 януари 2018 г.

Пълнозърнест хляб


Необходими продукти:
---------------------------------------
200 гр. Бяло брашно
500 гр. Пълнозърнесто брашно
7 гр. Суха мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
2 с.л. лимонов сок
2 с. л. Олио
Олио и брашно за намазване на съда за печене
300 - 350 мл. топличка вода
3 шепи слънчогледови семки
3 с. л. ленено семе
2 с. л. Сусам
1 с. л. Маково семе
Семената могат да бъдат повече или по-малко. Всичко е въпрос на вкус. Аз харесвам с повече семена и вътре и отвън, затова не мога да кажа точно какво количество да използвате.

Начин на приготвяне:
-------------------------------------

1. Пресейте 2-та вида брашно и ги смесете. Отделете в малка купичка от сместа за премесване на тестото.

2. В купа смесете няколко лъжици от смесените брашна с маята, захарта и малко от водата за да стане на кашичка. Покрийте с чинийка и оставете да втаса.

3. Към смесените брашна прибавете 2 с.л. олио, 2 с.л. лимонов сок, 1 с.л. сол, 2 шепи слънчогледови семки, 2 с.л. ленено семе. Прибавете и втасалата закваска. Прибавяйте постепенно топличката вода докато замесите меко еластично тесто. Водата може да бъде повече или по-малко. Това се преценява в процеса на месене. Покрийте тестото с кърпа и го оставете да почива 10 мин. После го премесете отново и го преместете в съд намазан с олио. (Аз използвам стъклен съд с капак). Оставете тестото да втасва около час. Когато удвои обема си, го премесете отново като използвате заделеното настрани брашно. (Не е задължително да го използвате всичкото, а само колкото е необходимо. Ако не ви е достатъчно, използвайте допълнително брашно).

4. Оформете тестото във вид на хляб. Отваляйте го в сместта от семки и го оставете да втасва в съда за  печене, който предварително трябва да намажете с олио и да напудрите с малко брашно. Изтупайте излишното брашно. Покрийте тестото с кърпа. Оставете го да втасва час - два, докато отново удвои обема си. Може да направите няколко резки с остър нож отгоре.

5. В съд налейте вода. Оставете го на най-долния ред на фурната. Загрейте фурната на 200 градуса по Целзий. Отгоре на следващия ред сложете съда с втасалия хляб. Намалете температурата на фурната на 180°С. Когато хлябът се зачерви, покрийте го с хартия за печене или с алуминиево фолио за да не изгори. Печете около 45 минути. Извадете хляба от фурната. Оставете го да изстива на решетка. След 15 мин. го покрийте с кърпа. Оставете го да почива поне половин час. Не препоръчвам да се консумира горещ хляб. Хлябът продължава да се обработва допълнително след изпичането. Предварителното разрязване или разчупване поврежда качеството на хляба.

Помнете поне половин час преди употреба!

Етапи на обработка:
===================


Втасалият за трети път хляб готов за печене 

Оваляният със семена хляб

 

Изпеченият хляб 


Ако обичате по-твърда и по-хрупкава коричка, може да не завивате хляб с кърпа.

Ако семената не се полепват обилно по тестото, напръскайте го с вода и тогава го оваляйте в семената.

В случая аз пекох хляба във форма за кекс и хляб, затова намазах с вода само горната повърхност на тестото и поръсих обилно със семена, но бих опитала следващият път да изпека хляба в тава с по-голям обем за да се изпече от всички страни и да не стават страничните корички меки. Пробвайте и вие.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар