понеделник, 19 февруари 2018 г.

Бял хляб с продукти за погача

Започнах да меся питка, после реших да направя хляб чибата и накрая се получи ето това:



Продукти:
=========

700 гр. Бяло брашно тип 500
1 с.л. мая (7  гр. суха) или 1/2 кубче мая (20  гр. прясна мая)
1/2 с.л. сол
1 с.л. захар
2 с.л. олио
2 с.л. кисело мляко
1 яйце
300 ml. топла вода

Начин на приготвяне:
====================

1. Пресейте брашното.

2. Отделете около 100 -150 гр. от брашното за премесване.

3. В купа сложете 1 с.л. суха мая, 1 с.л. захар и 3 с.л. от брашното. Сипете малко вода. Разбъркайте за да направите каша от продуктите. Покрийте купичката с чинийка или фолио и я оставете  на топло място. След 10 минути закваската ще бъде готова.

4. Сложете пресятото брашно в дълбока купа. Направете кладенче и сложете 1 яйце, 2 с.л. олио, 2 с.л. кисело мляко, 1/2 с.л. сол, готовата закваска (трябва да е удвоила обема си). Разбъркайте. Постепенно започнете да добавяте водата. Бъркайте сместа с дървена или пластмасова лъжица. Трябва да се получи много меко тесто.

5. Покрийте купата със стъклен похлупак или фолио. След 15 минути разбъркайте добре. Покрийте отново купата и я поставете в студена фурна за 1 час. Покрийте купата с кърпа.

6. След един час изсипете тестото върху силно набрашнена повърхност. Поръсете го обилно с брашно. Придърпвайте и сгъвайте тестото към средата. Да се получи нещо като плик. Оформете тестото във вид на топка. Поставете го в същата купа, но обилно напудрена с брашно. Поръсете тестото с брашно. Покрийте с капака (фолиото) и кърпата за още 30 мин.

7. Извадете тестото върху обилно набрашнена повърхност. Разделете го на 2. За всяка част отново придърпвайте тестото и го сгвайте навътре във форма на плик. Оформете хляб и сложете във форма за печене, номазана с олио и поръсена с брашно. Тестото също поръсете с брашно. Същата процедура направете и за втората част от тестото. Направете още едно хлябче. Сложите го в друга форма за печене по същия начин както при първата. Сложите формите за хляб в студена фурна покрити с кърпа. Оставете да втасват още 1 час.



8. Извадете втасалите хлебчета от фурната.

9. Включете фурната да се загрява на 200 °С. Като сложите 1 водна чаша вода в съд на дъното на фурната.

10. Върху втасалите хлебчета направете 3-4 разреза с ножица или остър бръснач разрези. Покрийте ги с кърпата.

11. Когато фурната достигне 200 градуса, сложете двете форми с тесто да се пекат без кърпата. След 15 мин, щом хлебчетата се зачервят, намалете температурата на фурната на на 180°С. Печете общо 40 мин. Ако долната кора на хлечетата не е зачервена, извадете ги от формите, прехвърлете ги върху алуминиево фолио на решетка над съда с водата. Ако вече се е изпарила, недоливайте. Печете докато хлебчетата се зачервят добре от всички страни. Ако има опасност да изгорят отгоре, покрийте ги с хартия за печене.

11. Печенето може да продължи от 45 мин. до 60 мин. общо. Важното е да се изпекат добре и дали желаете да имат по-твърда или по-мека коричка.

12. Извадете хлебчетата върху скара докато се охладят.


*** Може да направите хляба без яйце. Тогава вкусът му е като на хляб. С яйцето има вкус на питка - погача цветът на средата е жълтеникав. И в двата случая е много вкусен.

А после добър апетит!