Необходими продукти:
=====================
700 гр. Бяло брашно тип 500
400 мл. Хладка вода
1/2 кубче мая (21 гр.) или 7 гр. Суха мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
2 с.л. олио
Олио за намазване и при оформяне на хлебчетата
1 белтък за намазване
Сусам, кашкавал или други семена за поръсване
Начин на приготвяне:
====================
- Пресейте брашното.
- Затоплете водата да бъде хладка (кутрето да търпи на топлината).
- Прибавете маята и захарта към водата. Разбъркайте и прибавете няколко лъжици брашно за да стане на каша. Оставете да се активира маята.
- След 15 мин. към сместа прибавете солта и олиото. Разбъркайте.
- Тази смес прибавете към брашното.
- Омесете меко тесто като отвреме навреме го удряте по 10 пъти на плота. Месете отвреме навреме и удряйте по 10 пъти и така докато станат около 100-на удара. Ще усетите как тестото се оформя и придобива добра структура.
- Поставете омесеното на топка тесто в намазан с олио съд. Покрийте съда с фолио, кърпа, капак и го оставете да втаса около 1 час, докато удвои обема си.
- Извадете тестото от съда и оформете 1 голям хляб или 2, или 4 по-малки хлебчета. Тестото трябва да се разстели с ръце на кръг, който трябва да намажете с олио. Завийте кръга на руло и оформете хляб.
- Подредете хлябовете върху тава с хартия за печене намазана с олио.
- Оставете хлебчетата да втасат за 30 мин. Като ги покриете с фолио, кърпа, намазана с олио найлонова торба.
- Включете фурната на 180°С.
- През това време намажете хлябовете с разбит белтък.
- Поръсете със сусам, маково семе или каквото ви хареса. Кашкавалът придава много хубав вкус.
- Печете около 30 - 35 минути докато се изпече и зачерви хляба.
- След като го извадите, го сложете върху скара да изстива.
*** За да ускорите процеса на втасване, може да загреете фурната до 40 градуса по Целзий и да оставите тестото да втасва вътре във фурната. След като я затоплите, може да изключите фурната.