вторник, 19 февруари 2019 г.

Пухкави хлебчета с хрупкава коричка


Необходими продукти:
=====================
700 гр. Бяло брашно тип 500
400 мл. Хладка вода 
1/2 кубче мая (21 гр.) или 7 гр. Суха мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
2 с.л. олио
Олио за намазване и при оформяне на хлебчетата
1 белтък за намазване 
Сусам, кашкавал или други семена за поръсване



Начин на приготвяне:
====================
  1. Пресейте брашното.
  2. Затоплете водата да бъде хладка (кутрето да търпи на топлината).
  3. Прибавете маята и захарта към водата. Разбъркайте и прибавете няколко лъжици брашно за да стане на каша. Оставете да се активира маята.
  4. След 15 мин. към сместа прибавете солта и олиото. Разбъркайте.
  5. Тази смес прибавете към брашното. 
  6. Омесете меко тесто като отвреме навреме го удряте по 10 пъти на плота. Месете отвреме навреме и удряйте по 10 пъти и така докато станат около 100-на удара. Ще усетите как тестото се оформя и придобива добра структура.
  7. Поставете омесеното на топка тесто в намазан с олио съд. Покрийте съда с фолио, кърпа, капак и го оставете да втаса около 1 час, докато удвои обема си.
  8. Извадете тестото от съда и оформете 1 голям хляб или 2, или 4 по-малки хлебчета. Тестото трябва да се разстели с ръце на кръг, който трябва да намажете с олио. Завийте кръга на руло и оформете хляб.
  9. Подредете хлябовете върху тава с хартия за печене намазана с олио.
  10. Оставете хлебчетата да втасат за 30 мин. Като ги покриете с фолио, кърпа, намазана с олио найлонова торба.
  11. Включете фурната на 180°С.
  12. През това време намажете хлябовете с разбит белтък.
  13. Поръсете със сусам, маково семе или каквото ви хареса. Кашкавалът придава много хубав вкус.
  14. Печете около 30 - 35 минути докато се изпече и зачерви хляба.
  15. След като го извадите, го сложете върху скара да изстива.
*** За да ускорите процеса на втасване, може да загреете фурната до 40 градуса по Целзий и да оставите тестото да втасва вътре във фурната. След като я затоплите, може да изключите фурната.