четвъртък, 9 февруари 2017 г.

Питка с кисело мляко и масло



Необходими продукти:
-------------------------------------

700 гр. Бяло пшенично брашно
200 гр. Кисело мляко  (половин кофичка)
10 гр. Суха мая
2 яйца  (единият жълтък за намазване)
3 с. л. Олио
1 с. л. Захар
1 с. л. Сол
100 топла вода
50-70 масло
Сусам, ленено семе за декорация  (по желание)

Начин на приготвяне:
------------------------------------


Пресяваме брашното. Отделяме от него около 100 гр. за местене. 2-3 с. л. брашно с 1 с. л. захар, 10 гр. суха мая и 100 мл. топла вода се смесват и оставят да втаса на топло място.

Правим кладенче в което прибавяме яйцето и белтъка, 3 с. л. олио, втасалата закваска, киселото мляко и разбъркваме всичко като оформяме и омесваме меко тесто.

Оставяме тестото да се опусне за 10 мин, като го покриваме с кърпа. Премесваме го отново и го оставяме да втаса около 30 мин. Отново го покриваме с кърпа.

След половин час отново преместваме и го оформяме в тавата, където ще се пече питката - на топки или кифлички, както ви харесва.

Аз разделям тестото на 4 части. Разточвам кори от тях и 2 по 2 ги събирам като между тях назваме с масло. Разделяме всяка двойка кори на 16 части или 8 части. Правим кифлички, които подреждаме в тавата.

Отново оставяме да втаса около час на топло място. Суровата питка трябва да удвои обема си.

Включваме фурната на 180 градуса С и когато се загрее,  слагаме питката да се пече, като преди това сме я намазали с жълтък разреден с малко вода и я поръсваме със сусам и ленено семе. Печем около 30 - 45 мин.

Изваждаме я върху решетка. Оставяме я да изстине около 15 мин, след което я завиваме с кърпа. След половин час може да се яде. Ако сторите това  по-рано може да стане клисава.

Тутманик по същата рецепта:
------------------------------------------------

За него е необходимо сирене около 200 - 300 гр. Поръсва се между корите.

Става много вкусно.