петък, 6 декември 2024 г.

Бял хляб поръсен със семена


Малка доза за
1 хляб или 2 малки хлебчета:
===============

500 гр. Бяло брашно обикновено използвам това на София Мел Класик, за баница или Екстра
275 мл. Вода (изворна, филтрирана или трапезна) хладка
1/4 от едно кубче мая от 42 гр. или
7 гр. суха мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 с.л. олио
Брашно за преместване

Доза да 2 хляба:
===============
700 гр. Бяло пшенично брашно 
400 мл. Вода - филтрирана или изворна 
1,5 ч.л. сол
2 ч.л.захар
2 с.л. олио 
1 пакет 7 гр. суха мая или 1/4 кубче гр. прясна мая.
Брашно за преместване 

Семена за поръсване:
Слънчогледови 
Тиквени
Сусам
Ленено семе 
Маково семе 


Необходими продукти:

=====================

600 гр. Брашно за баница на София Мел

340 мл. Вода филтрирана или изворна

1/4 от кубче прясна мая или 7 гр. суха

1,5 ч.л. сол

2 ч.л. захар

1,5 с.л. олио

Начин на приготвяне:

====================

  1. Тестото се замесва с помощта на машина за хляб, програма за пица, която меси и втасва тестото за 45 мин.
  2. Най-напред се измерва водата и се изсипва в контейнера за хляб.
  3. Прибавя се сол, захар, олио и се натрошава маята.
  4. Пресяваме брашното. 
  5. Размиваме маята и прибавяме отгоре пресятото брашно.
  6. Връщаме контейнера за хляб в хлебопекарната. След 45 мин. тестото е готово - омесено и втасало веднъж.
  7. Ако нямате такава възможност, се действа по традиционни начин.
  8. От маята, захарта, водата и малко брашно се прави закваска, която се оставя да втаса за 10 - 15 мин. Водата може да е леко затоплена. 
  9. Пресява се брашното и се замесва със закваската, солта и олиото. 
  10. Омесва се меко тесто, което се премества в намазан съд с мазнина и се покрива със стреч фолио или памучна (ленена) кърпа. Оставя се да втаса около час докато удвои обема си. След това и по двата начина се постъпва по следния начин:
  11. Втасалото тесто се премесва за около 5 мин за да излезе въздуха от него и да се оформи на гладка топка. Разделя се на две равни части.
  12. Едната част се  оформя като продълговато хлебче. Поставя се в намаслена и напудрена малка форма за хляб.
  13. Хлебчето се напудря с брашно. Правят се 3 разреза накосо. Посипва се с маково семе в разрезите.
  14. От дугата половина на тестото също може да се направи още едно хлебче със същия размер или да се разреже на две части. Оформят се 2 малки хлебчета (питчици) с кръгла форма.
  15. Тавата на печката се застила с хартия за печене.
  16. В единия край на тавата се поставя съда с тестото, а другата половина на хартията за печене се намазва с четка с олио. Поръсва се с брашно. В тази част се разполагат симетрично двете малки хлебчета. И те се посипват с брашно. Правят се разрези, в които се посипва маково семе. 
  17. Всички хлебчета се покриват с памучни кърпи (мисалчета) и се  оставят да втасат още веднъж за около час да се надуят поне двойно. Ако остане на 2 хлебчетата, то и второто хлебче напръскайте с вода и поръсете със семена. Отгоре пак Напръскайте със семена. Направете няколко разреза и покрийте хлябовете да втасват около час. Да удвоят обема си. 
  18.  Фурната се загрява на 200 градуса по Целзий с вентилатор. Хлебчетата се пекат 30 мин. Ако искате по-мек хляб, може да печете без вентилатор и на 190 градуса. 💖😀

Хляб в две формички:


Едно от кръглите хлебчета