четвъртък, 31 декември 2015 г.

Новогодишна погача 1 януари 2016

Продукти:

1 кг. брашно пресято
250 мл. топло прясно мляко
200 гр. кисело мляко
3 яйца - 2 + 1 белтък в тестото и 1 жълтък за намазване на погачата.
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 кубче мая (14 гр. суха мая)
3 с.л. олио
50 - 60 мл. олио за намазване на тавата, или хартията за печене и между листата на тестото.


*** Забележка: От пресятото брашно отеляме около 1 ч.ч. брашно за премесване.

1) Разтваряме маята в  част от топлото мляко с малко брашно и 1 с.л. захар. Оставяме да втаса около 10 - 15 мин.
2) Към пресятото брашно прибавяме: 1 супена лъжица сол, 3 с.л. олио, 2 яйца + 1 белтък, втасалото тесто с маята и киселото мляко. Размесваме и постепенно добавяме топлото прясно мляко.
3) Месим меко, еластично тесто, което покриваме с кърпа и оставяме да втаса за 10 мин. След което започваме да го бием върху плота до 100 пъти. Така че да се образуват мехурчета и тестото да стане еластично и гъвкаво.
4) Слагаме го в намазана с мазнина купа или тенджера. Покриваме тестото и оставяме да втаса около час-два, докато удвои обема си.
5) Размесваме леко тестото за да се освободи от натрупания въздух. Откъсваме от него 1 малка топка за средата, а останалото тесто разделяме на 4 еднакви равни топки. Оставяме ги да почиват 5-7 минути, като ги покриваме с кърпа.
6) Всяка топка разточваме на кръг с диаметър 30 - 35 см. Намазваме повърхността на 3-те топки с мазнина (олио, масло или зехтин).
7) Нареждаме ги една върху друта, като най-горната не се маже с мазнина.
8) В центъра на тавата слагаме първата топка, Разрязваме ги на 16 триъгълника. От 12 триъгълник с по четири слоя навиваме кифлички и ги подреждаме във външния кръг на тавата. Вторият кръг се запълва от малки кифлички, които се правят от единични листове. (Запълваме останалото пространство с малките кифлички.)
9) Оставяме тавата да втаса още 1 час.
10) Когато се издигне достатъчно над тавата, включваме печката на 200 градуса.
11) Докато фурната се загрява намазваме питата с жълтъка, който се разрежда с малко вода. Поръсваме със сусам (по желание и с ленено семе, или маково семе).
12) Когато фурната се загрее, намаляме температурата на 180 градуса. Слагаме питката (погачата) във фурната и печем 40-45 минути докато се зачерви и изпече.
13) Изваждаме изпечената питка. Оставяме я върху скара да поизстине и след 20-30 минути я покриваме с кърпа за да се отпусне или както навремето баба ми казваше: "Да обиколи нивата". След още 30 минути е готова за консумация.

Хубаво е питата да не е много гореща, когато се консумира. Затова си отделете поне 5 - 6 часа за да я приготвите както трябва.

Да ви е вкусно!

Коледна погача 24 декември  2016