събота, 16 ноември 2024 г.

Мерки за съотношение брашно и течност (вода, мляко - прясно или кисело, яйце)


Пропорциите по долу са за:
1-ва колона - Брашно;
2-ра колона - вода за Брашно бяло тип 500 
3-та колона- вода за пълнозърнесто Брашно тип 1050 (то изисква повече течности)

Горе долу за 100 гр. Бяло брашно течностите трябва да са около 55,5 мл. Вода (течности)
За пълнозърнесто 100 гр - 70 мл. Вода (течности)

Тези цифри са ориентировъчни. Взависимост от брашното може да е необходимо повече или по-малко вода. Тестото трябва да бъде меко и еластично, не лепкаво. Ако харесвате шуплест хляб, тогава тестото може да бъде по-хидратирано, по-меко.

Какви и колко трябва да бъдат подправките:

До 500 гр. Брашно се използват 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар и 1 с.л. олио
От 600 гр. Брашно и нагоре до 1 кг Брашно се използват 1,5 ч.л. сол, 1,5 ч.л. захар и 1, 5 с.л. олио
За над 1 кг Брашно - 2 ч.л. сол, 2 ч.л. захар и 2 с.л. олио

Няма коментари:

Публикуване на коментар