Необходими продукти;
======================
1 белтък разбит (50 гр.)
100 мл. Прясно мляко
125 мл. Вода със стайна температура
1,5 ч.л сол
2 ч.л. захар
1,5 с.л. олио
1/4 от кубче мая (7 гр. суха мая)
500 гр. Пресято бяло брашно + малко за примесване и напускане
За намазване на хлебчетата 1 жълтък, 1 с.л. прясно мляко, няколко капки олио.
Семена за поръсване:
Сусам, масово семе, ленено семе
Начин на приготвяне:
======================
- Замесва се тесто от описаните по-горе продукти.
- Втасва 45 мин до 1 час докато удвои обема си.
- Втасалото тесто се премесва с напудрени с брашно ръце.
- Разделя се на 8 равни части.
- Оформят се на питки и/или багетки.
- Подреждат се в тава за печене върху хартия за печене.
- Напудрят с брашно и се завиват с кърпа.
- Остават се да втасат добре. В зависимост от температурата на стаята може да отнеме 1 час, час и 15-20 мин. Хлебчетата трябва да втасат двойно.
- Питките се намазват с жълтъка и се поръсват със семена - сусам, маково семе.
- Загрява се фурната на 190 градуса. Превключва се на фурна с вентилатор. Пекат се 25 мин на 190 градуса до като се зачервят от всички страни.
- Изпечените питки и багетки се изваждат и се подреждатфвърху решетка и се оставят да изстинат.
Питките са подходящи за хамбургери.
Няма коментари:
Публикуване на коментар