четвъртък, 20 февруари 2025 г.

Питки бриош

Бриош тесто, а как ще си го оформите, оставям на вас да си изберете. Оформено в дребни форми е идеалено, защото хубаво се облива в невероятната смес от масло, мед и ванилова захар, и откъдето да загризете все ще припадате. Такива печива свършват още топли. 🤦‍♀️😋
Ако не направите това тесто, поне си запазете сместа за  намазване,  и когато си направите козунаци ги намажете с нея. Изстрелва в друго измерение. 🚀

Продукти :

3 яйца
280 мл студено прясно мляко
10 г суха мая
50 г захар
1 ч.л. сол
30 г сухо мляко
200 г хладно масло
550 г брашно

За намазване :

50 г масло на стайна температура + 3 с.л. мед + 1 пакетче ванилова захар

1 яйце + 1 с.л. прясно мляко

Приготвяне:

В купата на миксера смесете брашно, захар, сухо мляко, мая, яйца, прясно мляко и включете миксера. Разбивайте на най-силна скорост 5,6 мин. Добавете солта към тестото и студено масло нарязано на кубчета, малко по малко. След като поеме маслото продължавате да разбивате все, докато не се събере около бъркалката на миксера. Тестото прехвърлете в друг съд и оставете в топла фурна да се надигне 2 пръста!
Направете смес от меко масло, мед и ванилова захар, и с половината на тази смес намажете дъното и стените обилно на  съда, в който ще печете. 
Оформете по ваше желание, и редете в подготвения съд. Покрийте и оставете в топла фурна да се надигне леко.
Намажете с леко разбито яйце и прясно мляко. Печете в загрята фурна на 160 градуса, до готовност. Веднага се намазват с останалата медена смес. 🚀

Няма коментари:

Публикуване на коментар