Необходими продукти:
====================
За две хлебчета:
700 гр. Бяло пшенично брашно тип 500
390 мл. Филтрирана или изворна вода
1,5 ч.л. сол
2 ч.л. захар
2 с.л. олио
1 пакет суха мая или 1/4 от 1 пакет прясна мая 42 гр.
Семена за поръсване:
Сусам, ленено семе, маково семе, слънчево семе, тиквени семена или каквото ви харесва.
Вода за напръскване с пулверизатор за да залепнат семената.
Малко брашно за премесване
====================
1. В съда за месене се слага вода, сол, захар, олио, мая. Размива се маята.
2. Пресява се 700 гр. брашно.
3. Прибавя се брашното към течността.
4. Пуска се машината на месене и втасване за 45 мин.
Ако няма машина за хляб, се омесва тесто от продуктите и се покрива с капак, кърпа, фолио. Втасва до удвояване на обема. Може да отнеме 1 час.
5. Втасалото тесто се премесва за да се изкара въздуха.
6. Разделя се на две и се слага в съдчета за печене намазани с мазнина. Оформят се две хлебчета.
7. Напръскват се с вода. Поръсват се със семена и пак се напръскват със вода.
8. Покриват се да втасат. Втасват около 1 час. Когато удвоят обема си, се включва фурната на 200 градуса. Когато загрее, се включва фурната на вентилатор, пак на 200 градуса. Пекат се 30 мин.
9. Изваждат се върху скара, решетка и се оставят да изстинат. Прибират се в хартиени пликове. А след няколко часа се прибират в найлонов плик за да се съхрани мек. Отначало коричката е хрупкава, но по-късно омеква, особено, когато се сложи в найлонов плик.
Няма коментари:
Публикуване на коментар