Необходими продукти:
====================
2 яйца = 100 мл.150 мл. Прясно мляко
150 мл. Вода филтрирана
2 ч.л. захар
2 ч.л. сол
2 с.л. олио
1/2 пакетче прясна мая
Или 1 пакетче суха мая
10 гр. Олио + 50 гр. Масло
700 гр. Бяло пшенично брашно + малко за премесване
Начин на приготвяне:
===================
1. От всички продукти без единия жълтък и 10 гр. Олио и 50 гр. Масло омесваме меко и еластично тесто. Брашното да бъде пресято поне веднъж!
2. Оставаме го в подходящ съд да втаса от 45 мин. до 1 час.
3. Премесваме втасалото тесто около 5-6 мин.
4. Разделяме тесто на 4.
От трите парчета оформяме 3 топки. А четвъртата разделяме на две и оформяме 2 топчета. Едното го слагаме в средата на тавата, където ще оформим питката, като преди това я покриваме с хартия а печене, която намазваме с разтопеното масло и олио.
5. Оставяме 4 топки от тесто да починат 10 мин. Покриваме ги чиста памучна или ленена кърпа.
6. От трите по-големи топки разточваме кръг с 20-25 диаметър. Всеки кръг намазваме с разтопено масло.
7. Подреждаме ги един над друг. Разточваме ги за да увеличим диаметъра на кръговете. После нарязваме кръговете на 8 триъгълника. От всеки правим кифличка. Подреждаме в тавата от външната страна.
8. По-малката топка разрязване на 2. Разточваме два крага и тях нарязваме на 8 триъгълника. Оформяме кифлички. 8 от тях подреждаме между големите кифлички и топката в средата. Като ги подреждаме с разреза нагоре. А от кифличките от другия кръг правим топчета, които подреждаме между големите кифлички.
9. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса още 1 час. Да изпълни тавата.
10. Намазваме с яйце, малко прясно мляко и няколко капки олио и поръсваме със семена.
Няма коментари:
Публикуване на коментар