четвъртък, 26 декември 2024 г.

Вкусна пухкава питка

 


Необходими продукти:

=====================

500 гр. Бяло брашно

100 мл. Прясно мляко 

150 мл. Вода филтрирана или изворна, но не минерална

1 белтък

1 жълтък за намазване

Сусам за поръсване 



Начин на приготвяне:
==================
  1. Омесва се тесто от продуктите.
  2. Оставя се да втасва в съд покрит с кърпа или стреч фолио за 45 мин до 1 ч - докато се удвои.
  3. С помощта на малко брашно тестото се премества още веднъж.
  4. Разточва се дебела кора с диаметър 30 см.
  5. Нарязва се на 4, после всяка четвъртинка на 3 триъгълника. Получават се 12 триъгълника.
  6. От всеки триъгълник се прави топка, която се подрежда в кръг в тава от 30 см покрита с хартия за печене, намазана с олио и поръсена с брашно. Излишното брашно се изтупва.
  7. В средата се поставя 1 топка.
  8. От последните 2 се правят 9 малки топчета, които се подреждат между централната топка и външните топки.
  9. Тавата с оформената погача се оставя да втаса докато удвои обема си. Може да отнеме от 1 час до час и 45 мин. За да втаса по-бързо покрийте погачата с памучна или ленена кърпа.
  10. Когато е готова за печене, включете фурната на 180 градуса за да се загрее.
  11. Намажете погачата с яйце, прясно мляко и олио. 
  12. Поръсете със сусам и масово семе. Може и без тях.
  13. Печете 30-40 мин. докато се изпече погачата.
  14. Оставете да се поохлади и тогава я сервирайте. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар