вторник, 25 януари 2022 г.

Погача за официални случаи


Необходими продукти:

======================

500 гр. Пресято брашно София мел Класик 

100 мл. Прясно мляко 

175 мл. Филтрирана или изворна вода 

1 белтък

2 ч.л. захар

1,5 ч.л. сол

0,5 с.л. мед

7 гр. Суха мая


За намазване:

=============

1 жълтък

1 с.л. Прясно мляко 

Няколко капки олио 




Начин на приготвяне:
======================


  1. Омесва се тесто от продуктите.
  2. Оставя се да втасва в съд покрит с кърпа или стреч фолио за 45 мин до 1 ч - докато се удвои.
  3. С помощта на малко брашно тестото се премества още веднъж.
  4. Разточва се дебела кора с диаметър 30 см.
  5. Нарязва се на 4, после всяка четвъртинка на 3 триъгълника. Получават се 12 триъгълника.
  6. От всеки триъгълник се прави топка, която се подрежда в кръг в тава от 30 см покрита с хартия за печене, намазана с олио и поръсена с брашно. Излишното брашно се изтупва.
  7. В средата се поставя 1 топка.
  8. От последните 2 се правят 9 малки топчета, които се подреждат между централната топка и външните топки.
  9. Тавата с оформената погача се оставя да втаса докато удвои обема си. Може да отнеме от 1 час до час и 45 мин. За да втаса по-бързо покрийте погачата с памучна или ленена кърпа.
  10. Когато е готова за печене, включете фурната на 180 градуса за да се загрее.
  11. Намажете погачата с яйце, прясно мляко и олио. 
  12. Поръсете със сусам и масово семе. Може и без тях.
  13. Печете 30-40 мин. докато се изпече погачата.
  14. Оставете да се поохлади и тогава я сервирайте. 

Добър апетит!!!

Получава се много пухкава и вкусна погача.

 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар