Необходими продукти:
======================
500 гр. Пресято брашно София мел Класик
100 мл. Прясно мляко
175 мл. Филтрирана или изворна вода
1 белтък
2 ч.л. захар
1,5 ч.л. сол
0,5 с.л. мед
7 гр. Суха мая
За намазване:
=============
1 жълтък
1 с.л. Прясно мляко
Няколко капки олио
Начин на приготвяне:
======================
- Омесва се тесто от продуктите.
- Оставя се да втасва в съд покрит с кърпа или стреч фолио за 45 мин до 1 ч - докато се удвои.
- С помощта на малко брашно тестото се премества още веднъж.
- Разточва се дебела кора с диаметър 30 см.
- Нарязва се на 4, после всяка четвъртинка на 3 триъгълника. Получават се 12 триъгълника.
- От всеки триъгълник се прави топка, която се подрежда в кръг в тава от 30 см покрита с хартия за печене, намазана с олио и поръсена с брашно. Излишното брашно се изтупва.
- В средата се поставя 1 топка.
- От последните 2 се правят 9 малки топчета, които се подреждат между централната топка и външните топки.
- Тавата с оформената погача се оставя да втаса докато удвои обема си. Може да отнеме от 1 час до час и 45 мин. За да втаса по-бързо покрийте погачата с памучна или ленена кърпа.
- Когато е готова за печене, включете фурната на 180 градуса за да се загрее.
- Намажете погачата с яйце, прясно мляко и олио.
- Поръсете със сусам и масово семе. Може и без тях.
- Печете 30-40 мин. докато се изпече погачата.
- Оставете да се поохлади и тогава я сервирайте.
Добър апетит!!!
Получава се много пухкава и вкусна погача.
Няма коментари:
Публикуване на коментар