четвъртък, 18 май 2023 г.

Питки

 



Прави се тесто от 500 гр. Бяло брашно, 275 мл течност от 1 белтък, 100 мл. прясно мляко и останалото вода. 21 гр. Прясна мая или 7 гр суха, 1 ч.л. сол, 2 ч.л. захар и с.л. олио. Замесва се меко тесто. Втасва 45 мин. покрито с кърпа или фолио. Тестото още веднъж се премесва с малко  брашно. Разделя се на 6 или 8 равни части. Оформят се топчета, които се подреждат в тава покрита с хартия за печене и леко намазана с олио на местата, където ще бъдат поставени топчетата тесто. 



Топчетата се покриват с кърпа или фолио. Оставят се да втасат докато удвоят обема си. Още 45 мин. или 1 час. Когато са готови за печене, фурната се загрява на 200 градуса °С. Намазват се с разбития белтък от яйцето и се поръсват по желание със сусам, маково семе. Пекат се около 20 мин. Докото се зачервят добре. Когато са готови се оставят на решетка да изстинат и са готови за консумация.





По подобен начин могат да се направят питки от:

275 мл. Вода
1,5 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1, 5 с.л. олио
7 гр. Суха мая или четвърт кубче прясна мая
500 гр. Брашно + малко да преместване

Втасалите питки се намазват с вода и олио.
По желание се поръсват със семена.


 


Питки с яйце и прясно мляко

 


Необходими продукти;

======================

1 белтък разбит (50 гр.)

100 мл. Прясно мляко 

125 мл. Вода със стайна температура 

1,5 ч.л сол

2 ч.л. захар

1,5 с.л. олио

1/4 от кубче мая (7 гр. суха мая)

500 гр. Пресято бяло брашно + малко за примесване и напускане

За намазване на хлебчетата 1 жълтък, 1 с.л. прясно мляко, няколко капки олио.

Семена за поръсване:

Сусам, масово семе, ленено семе


  Начин на приготвяне:

======================

  1. Замесва се тесто от описаните по-горе продукти.
  2. Втасва 45 мин до 1 час докато удвои обема си.
  3. Втасалото тесто се премесва с напудрени с брашно ръце.
  4. Разделя се на 8 равни части.
  5. Оформят се на питки и/или багетки.
  6. Подреждат се в тава за печене върху хартия за печене. 
  7. Напудрят с брашно и се завиват с кърпа.
  8. Остават се да втасат добре. В зависимост от температурата на стаята може да отнеме 1 час, час и 15-20 мин. Хлебчетата трябва да втасат двойно.
  9. Питките се намазват с жълтъка и се поръсват със семена - сусам, маково семе. 
  10. Загрява се фурната на 190 градуса. Превключва се на фурна с вентилатор. Пекат се 25 мин на 190 градуса до като се зачервят от всички страни.
  11.  Изпечените питки и багетки се изваждат и се подреждатфвърху решетка и се оставят да изстинат.

Питките са подходящи за хамбургери.