събота, 3 август 2024 г.

Питка обикновена


Необходими продукти:
====================

500 гр. Бяло брашно 
275 мл. Вода
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар 
1 с.л. олио
7 гр. Суха мая или 10 гр. Прясна мая за хляб

За намазване след втасване:
=========================

1 жълтък на яйце
1 с.л. прясно мляко 
Няколко капки олио

Начин на приготвяне:
===================

1. От продуктите се омесва тесто, което се оставя да втаса докато удвои обема си. Обикновено 45 мин до 1 час.
2. Тестото се примесва, покрива се с кърпа и се оставя за 10 мин да се отпусне и набъбне.
3. С точилка се разточва кръг с диаметър 30 см.
4. Преместете оформената питка върху тава с хартия за печене, която е намазана с олио и напудрена с брашно. 
5. До оформете питката. Надупчете я с вилшца. Покрийте я с кърпа и я оставете да втаса около час.
6. Включете фурната да се загрее на 200 градуса. 
7. Намажете повърхността на питката с 1 жълтък, 1 с.л. прясно мляко и няколко капки олио. Наръсете отгоре сусам и маково семе. 
8. Когато фурната се загрее до 200 градуса, пъхнете питката с тавата във фурната. Печете 15 мин., след което намалете температурата на 180 градуса. Печете още 15 мин.
9. Извадете питката и я оставете върху скара да изстине.

Получава се хрупкава питка.