Необходими продукти:
====================
500 гр. Бяло брашно
275 мл. Вода
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1 с.л. олио
7 гр. Суха мая или 10 гр. Прясна мая за хляб
За намазване след втасване:
=========================
1 жълтък на яйце
1 с.л. прясно мляко
Няколко капки олио
Начин на приготвяне:
===================
1. От продуктите се омесва тесто, което се оставя да втаса докато удвои обема си. Обикновено 45 мин до 1 час.
2. Тестото се примесва, покрива се с кърпа и се оставя за 10 мин да се отпусне и набъбне.
3. С точилка се разточва кръг с диаметър 30 см.
4. Преместете оформената питка върху тава с хартия за печене, която е намазана с олио и напудрена с брашно.
5. До оформете питката. Надупчете я с вилшца. Покрийте я с кърпа и я оставете да втаса около час.
6. Включете фурната да се загрее на 200 градуса.
7. Намажете повърхността на питката с 1 жълтък, 1 с.л. прясно мляко и няколко капки олио. Наръсете отгоре сусам и маково семе.
8. Когато фурната се загрее до 200 градуса, пъхнете питката с тавата във фурната. Печете 15 мин., след което намалете температурата на 180 градуса. Печете още 15 мин.
9. Извадете питката и я оставете върху скара да изстине.
Получава се хрупкава питка.