понеделник, 30 септември 2024 г.

Меки, пухкави питчици




Необходими продукти:
======================

400 гр. Брашно София мел Класик 
125 мл. Изворна вода 
100 мл. Прясно мляко 
1 белтък
1 ч.л. Сол.
2 ч.л. захар
1 с.л. олио

За намазване:
1 жълтък 
1 с.л. прясно мляко 

Сусам бял и черен
Маково семе

Начин на приготвяне:
===================== 



1. Слагам разбития белтък, млякото, водата, моята, сол, захар, олио и отгоре брашното в съда на машина за хляб. Тя меси, втасва и след 45 мин тестото е готово.
2. Изваждам тестото върху набрашнян плот. Премесвам тестото. 
3. Разделям тестото на 12 еднакви топчета.
4. Нареждам ги върху намазана хартия за печене напудрена с брашно.
5.Покривам тестените топчета с кърпа и ги оставям да втасат заоще 1 час.
6. Включвам печката да се загрява на 180 градуса с вентилатор. 
7. Намазвам ги с жълтък и с.л. прясно мляко, няколко капки олио.
8. Поръсвам ги със сусам, маково семе. 
9. Когато фурната е загрята слагам тавата в нея и печа до зачервяване.
10. Изваждам на решетка да се охладят и сервирам.

Добър апетит!




 

неделя, 29 септември 2024 г.

Бял хляб




500 гр. Бяло брашно обикновено използвам това на София Мел Класик, за баница или Екстра
275 мл. Вода (изворна, филтрирана или трапезна) хладка
1/4 от едно кубче мая от 42 гр. или
7 гр. суха мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 с.л. олио
Брашно за преместване

Начин на приготвяне:
===================
За първо месене и втасване използвам машина за правене на хляб програма да месене е втасване (за пица). Продължителността е 45 м. На дъното на съда от пекарната слагам водата, сол, захар, олио, натрошавам и размивам във водата маята, ако е прясна. Отгоре изсипвам пресятото брашно. Ако маята е суха, я слагам върху брашното. Включвам машината на програма "Пица".

Ако нямате такава опция. Тогава се действа по традиционния начин за правене на хляб:

Размива се маята в хладка водата, прибавя се захарта и малко брашно за да стане на кашичка. Оставя се да шупне. Това става след няколко минути.

☆☆☆ За правене на хляб е необходимо топло помещение без да става течение. Иначе втасването на тестото става бавно. 

В пресятото брашно се прави кладенче и се изсипва подмаеното тесто, солта и олиото. Замесва се меко тесто. Оставя се в намазан с олио съд да втаса или в найлонов плик също намазан с олио. Тестото се завива с кърпа и се оставя да втаса поне 45 мин. до 1 час. Трябва да удвои обема си. 

След това тестото се премесва с малко брашно. Оформя се на хляб - правоъгълен или кръгъл. Поставя в съд за печене намазан с олио и напудрен с брашно. Отгоре се напудря с брашно. С остър нож се правят няколко разреза. Хлябът се покрива с кърпа и се оставя да втаса в топла стая. Когато удвои обема си след 1 час, час и 15 мин. се загрява фурната на 200 градуса. Аз пека хляба на програма с вентилатор на 200 градуса в продължение на 30 мин. Трябва да се зачерви добре.

Изваждам го от фурната и формата веднага. Поставям го върху скара за да се охлади. След като изстине поне след 30 мин. е готов да консумация. Ако го начупите преди да е изстинал, има опастност да остане тиклав. Докато изстива, хлябът продължава да се готви.

Надявам се да съм дала точно и разбираемо описание. Тестото трябва да е меко и пухкаво, но да не е лепкаво, нито твърдо, ще стане сбит. Затова се прибавя много малко вода или брашно. В размер на 1, 2 лъжици.

☆☆☆ Често пъти точното количество брашно зависи от производителя, затова може да е необходимо да се прибави 1, 2 с.л. брашно или 1, 2 с.л. вода за да се получи пухкаво и меко тесто.

Успех!