петък, 18 януари 2013 г.

Пита – погача - първи вид




  • 1 кг. до 1кг 500 гр. - Брашното за питата – два или три пъти пресято
  • 50 – 60 гр. Брашно за месене и точене
  • ½ кубче мая
  • 1 ½ ч.ч. (300 мл.) Хладка вода или прясно мляко (малка чаша)
  • 1 ч. л. Захар
  • 2 - 3 с. л. кисело мляко 
  • 2 с.л. Олио
  • 50 ml олио 
  • 1 ч.л. Сол
  • 2 или 3 яйца (1 жълтък остава за намазване)
  • 1-2 с.л. сусам (2 супени лъжици ленено семе, може и маково, ако имате такова)



½ пакетче мая се размива в 1 ½ ч. ч. хладка вода. Добавя се чаената лъжичка захар. Оставя се да се разтвори. После се замесва кашичка с 1 – 2 ч.ч. брашно. Оставя се да шупне. От останалото брашно се прави кладенче в което се слагат 2-3 с.л. кисело мляко, 2 с.л. олио, 1 ч.л. сол, 1 яйце или 2 яйца + 1 белтък. Двете смеси се събират. Меси се меко тесто, готово за точене. В зависимост от продуктите, толкова е и брашното. Може да е необходимо повече от килограм, затова си пригответе още половин кг. допълнително брашно.  Тестото се бие около 40 пъти за да се образуват мехурчета. Отделя се една малка топчица за средата, а останалото се дели на три топчета. Топчетата се оставят в тава, която се покрива с кърпа и се оставят да втасват около 30 мин. След това от всяко топче се разточва на кора. Всяка кора се маже с олио от двете страни. Корите се налагат една върху друга. След това се нарязват на 8 или 16 триъгълничета. От всяко триъгълниче се прави кифличка, като навиването става от широката страна на триъгълничето. Кифличките се нареждат около средното топче в тава за печене, която предварително е намазана с мазнина и поръсена с брашно. Отгоре се слага точилка или дървени лъжици, които се покриват с кърпа. Оставя се на топличко да втаса поне половин час. Питката е добре втасала, когато се издигне над тавата (удвои обема си). Отгоре се намазва много внимателно с жълтък малко разреден с водичка за да не загори. После се поръсва обилно със сусам, може и ленено семе като му се придаде различен оттенък. Пече се 1 час в предварително загрята фурна на 200 градуса, а в момента на слагане в печката се намалява на 180 градуса.

* Пригответе си повече брашно от 1 кг. Възможно е да не е достатъчно. Добавяте брашно докато тестото стане добро и не много твърдо.

Друг начин на оформяне на питата:


Тази пита е направена като тестото се разделя на пет. Една малка топка се откъсва за центъра на питата. Останалата част се разделя на четири топки, които се разточват и налагат намазани с олио както е описано по-горе. Съществената разлика е в оформянето на питата. Кръговете се подреждат един над друг намазани с мазнина в тавата за печене. Разрязват се на на осем триъгълника. Всеки триъгълник се разрязва на 2 см. от широката част към върха, така че парченцата да останат свързани. Две по две се осукват едно срещу друго. Питката се ставя да втаса, намазва се с жълтък и няколко капки водичка. Поръсва се със сусам и ленено семе. Пече се на 180 градуса 1 час.





Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар