неделя, 12 януари 2014 г.

Тиквеник с кори "Девон"




1 бр. тиква
250 гр. захар
350 гр. орехи
канела
200 гр. стафиди
100 гр. сушени сливи
олио (зехтин)

Грамажът, който съм дала е ориентировъчен. Подгответе си настъргана тиква около 1 кг, която смесете с 1 ч.л. канела. След това на всеки две кори поръсете с мазнина, тиква навсякъде (не много), захар, стафиди, орехи. Завийте на руло и поставете в намазнена тава. Така направете със всяка двойка листа, като запълните тавата, поръсете листата с мазнина и я сложете да се пече в предварително загряна фурна до 200 градуса С. Пече се около 30 - 40 мин. до 1 час. Да се зачерви отгоре. Нарежете тиквеника на малки парчета и ги извадете внимателно в голяма плоска чиния. Когато изстине, поръсете тиквеника с пудра захар.

На някои от листата вместо стафиди може да сложите нарязани на ситни парченца сини сливи или други сушени плодове.



Забележка: Може да направите няколко тави с тиквеник. Ако не ви достигне тиквата, може да използвате настъргани ябълки. За предпочитане зелени или друг вид кисели ябълки. Ябълките са по-сочни, затова преди да сложите канелата, изстискайте настърганите ябълки. Сокът може да се изпие. Не го хвърляйте. Това печиво се нарича щрудел. Вкусът е различен, но е също така прекрасен и вкусен.




Ако корите ви свършат и остане тиква, просто я изпечете на фурна или я сварете. Тиквата е прекрасен десерт, който може да се сервира с мед и орехи.




Няма коментари:

Публикуване на коментар