сряда, 8 май 2019 г.

Голяма питка



Необходими продукти:
=====================
1 кг. Пресято брашно
300 мл. Прясно мляко
100 мл. Вода
1/2 кубче (21 гр.) Жива мая
1 с.л. сол
1 с.л. захар
3 с.л. олио
2 с.л. кисело мляко
2 яйца (1 жълтък за намазване на питката)
50 гр. Краве масло със стайна температура
Олио за намазване на тавата за печене и съда за втасване
Семена за поръсване - сусам, маковово семе, ленено семе


Начин на приготвяне:
====================

1. Затоплете прясното мляко и водата. 
2. Разтворете маята заедно със захарта в част от водата и мякото.
3. Пресейте брашното.
4. Към сместта с маята прибавете няколко супени лъжици брашно, така че да стане кашичка. Оставете да втаса на топло. Ако стаята не е топла, може да си помогнете, като затаплите фурната на 40 °С. 
5. Към брашното прибавете солта и разбъркайте.
6. Към млякото и водата прибавете 1 яйце и 1 белтък. Разбийте добре. Прибавете киселото мляко и олиото. Разбъркайте. 
7. Когато маята втаса, съберете я с течните съставки и с брашното омесете тесто. Когато го съберете прибавете постепенно размекнатото масло. Месете и удряйте тестото 50 - 100 пъти.
8. Омесеното тесто поставете в намазнен съд с олио или найлонова торба.
9. Оставете тестото да втасва поне 1 час за да удвои обема си. Може отново да си помогнете с фурната загрята на 40°С.
10. Когато тестото втаса добре, оформете питката:



11. Оставете я да втасва още веднъж за 30 мин. до 1 час. Докато отново удвои обема си.
12. Загрейте фурната на 180°С. Намажете питката с жълтък към който сте капнали няколко капки олио и 1 с.л. прясно мляко.
13. Поръсете със семена (по желание).
14. Печете от 40 - 50 мин. или докато питката е готова.







Няма коментари:

Публикуване на коментар