четвъртък, 27 януари 2022 г.

Бърза питка (втасва по-бързо)

 







Необходими продукти:
=====================
400 гр. Бяло брашно София мел Класик (пресято поне веднъж)

125 мл. Вода филтрирана или изворна

100 мл. Прясно мляко 

1 ч.л. сол

2 ч.л. захар

1 с.л. олио

1 белтък разбит

7 гр. Суха мая или 1/2 кубче прясна мая (21 гр.)


За намазване:

============== 

1 жълтък

1 с.л. Вода или прясно мляко 

Сусам за поръсване


Начин на приготвяне:

====================

  1. Замесете тесто от изброените продукти. (Аз използвам пекарна, която разбърква продуктите, омесва и втасва тестото за 45 мин.). Продуктите ги слагам в този ред: подправки, белтък, вода, мляко, брашно, мая.)
  2. Оставете тестото на топло в намазан съд с олио и го покрийте със стреч фолио или с кърпа. (Това се прави, ако не използвате машина за месене и втасване).
  3. Когато тестото удвои обема си (около 45 мин.), премесете тестото върху набрашняна повърхност и разточете дебела кора.
  4. Преместете кората върху тава застлана с хартия за печене.
  5. Надупчете тестото с вилица на квадрати.
  6. Покрийте и оставете да втаса за още 30 мин. 
  7. Включете фурната да се  загрява на 180 градуса. 
  8. През това време намажете питката с жълтък и 1 с.л. вода или прясно мляко. Поръсете със сусам. 
  9. Изпечете питката за 30 мин. Трябва да се зачерви от всички страни. Ако от долу не е, извадете я от тавата заедно с хартията и я прехвърлите върху тавата или решетката на фурната и печете още няколко минути.
  10. Когато е готова, извадете питката върху решетка и я оставете да поизстине и след това я сервирайте.
Добър апетит! 

Получи се много пухкава и вкусна питка.



Няма коментари:

Публикуване на коментар