Необходими продукти:
=====================
400 гр. Бяло брашно София мел Класик (пресято поне веднъж)125 мл. Вода филтрирана или изворна
100 мл. Прясно мляко
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1 с.л. олио
1 белтък разбит
7 гр. Суха мая или 1/2 кубче прясна мая (21 гр.)
За намазване:
==============
1 жълтък
1 с.л. Вода или прясно мляко
Сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
====================
- Замесете тесто от изброените продукти. (Аз използвам пекарна, която разбърква продуктите, омесва и втасва тестото за 45 мин.). Продуктите ги слагам в този ред: подправки, белтък, вода, мляко, брашно, мая.)
- Оставете тестото на топло в намазан съд с олио и го покрийте със стреч фолио или с кърпа. (Това се прави, ако не използвате машина за месене и втасване).
- Когато тестото удвои обема си (около 45 мин.), премесете тестото върху набрашняна повърхност и разточете дебела кора.
- Преместете кората върху тава застлана с хартия за печене.
- Надупчете тестото с вилица на квадрати.
- Покрийте и оставете да втаса за още 30 мин.
- Включете фурната да се загрява на 180 градуса.
- През това време намажете питката с жълтък и 1 с.л. вода или прясно мляко. Поръсете със сусам.
- Изпечете питката за 30 мин. Трябва да се зачерви от всички страни. Ако от долу не е, извадете я от тавата заедно с хартията и я прехвърлите върху тавата или решетката на фурната и печете още няколко минути.
- Когато е готова, извадете питката върху решетка и я оставете да поизстине и след това я сервирайте.
Добър апетит!
Получи се много пухкава и вкусна питка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар