четвъртък, 2 януари 2025 г.

Хляб и питка


Тава с 24 см в диаметър 
__________________________

Необходими продукти:

=======================

325 мл. Вода или филтрирана, или изворна. По-вкусна става и по-добре втасва, когато няма хлор във водата.

1,5  ч.л. сол

2 ч.л. захар

2 с.л. олио

700 гр. Брашно - пресято

7 гр. Суха мая.

 За намазване:

1 яйце или 1 жълтък с няколко капки олио и 1 с.л. прясно мляко

Сусам за поръсване

Начин на приготвяне:

======================

Аз използвам машина за хляб. Тя размесва тестото и го втасва първия път за 45 мин.

В машината слагам продуктите както е посочено по-горе: сол, захар, олио, вода, брашно, мая.

  1. След това премесвам тестото на ръце с малко брашно. 
  2. Разделям тестото на топчета и ги подреждам в тавичка с хартия за печене, която е намазана с олио и поръсена с брашно.
  3. Оставям тавата в студена фурна или на топло място да втаса още 1 час. Тестото трябва да стигне поне до ръба на тавата или малко над нея. Тогава добре е втасало тестото.
  4. След това изваждам тавата от фурната.
  5. Включвам фурната на 200 градуса °С и когато се загрее превключвам на фурна с вентилатор, като намалявам температурата на 180 градуса °С. 
  6. Докато се загрява фурната намазвам питката със смес от яйце, прясно мляко и няколко капки олио. Поръсвам я със сусам. (Това е по желание). 
  7. Пека 30 мин. Ако питката не е зачервена отдолу, я изваждам заедно с хартията за печене върху тавата от печката за да се доизпече.
  8. Изваждам питката на решетка за да се охлади. След 30 мин. е готова за консумация. 
Ако на ръка ще месите тестото на ръка, ще го опиша друг път. 

От същите продукти правя две хлебчета, но тогава:
  1. Премесвам тестото добре с малко брашно след процедурата с машината.
  2. Разделям тестото на две.
  3. Оформям две хлебчета.
  4. Намазвам 2 форми за печене на хляб (кекс) с олио. Поръсвам ги с брашно.
  5. Слагам хлебчета в тях. Ако искате може да използвате хартия за печене. Тогава намажете хартията с мазнина и я напудрете с брашно. 
  6. Поръсвам ги с брашно и правя по 2 - 3 резки с остър нож.
  7. Слагам ги в студена фурна да втасат още 1 час.
  8. Изваждам ги от фурната. 
  9. Загрявам я на 200 градуса. 
  10. Пека ги на 180 градуса с вентилатор за 30 мин.
  11. Изваждам ги от фурната и ги слагам на решетка да изстинат за 30 мин.





Формички за хляб с размери 12 × 22 см.

Няма коментари:

Публикуване на коментар