Необходими продукти:
=======================
325 мл. Вода или филтрирана, или изворна. По-вкусна става и по-добре втасва, когато няма хлор във водата.
1,5 ч.л. сол
2 ч.л. захар
2 с.л. олио
700 гр. Брашно - пресято
7 гр. Суха мая.
За намазване:
1 яйце или 1 жълтък с няколко капки олио и 1 с.л. прясно мляко
Сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
======================
Аз използвам машина за хляб. Тя размесва тестото и го втасва първия път за 45 мин.
В машината слагам продуктите както е посочено по-горе: сол, захар, олио, вода, брашно, мая.
- След това премесвам тестото на ръце с малко брашно.
- Разделям тестото на топчета и ги подреждам в тавичка с хартия за печене, която е намазана с олио и поръсена с брашно.
- Оставям тавата в студена фурна или на топло място да втаса още 1 час. Тестото трябва да стигне поне до ръба на тавата или малко над нея. Тогава добре е втасало тестото.
- След това изваждам тавата от фурната.
- Включвам фурната на 200 градуса °С и когато се загрее превключвам на фурна с вентилатор, като намалявам температурата на 180 градуса °С.
- Докато се загрява фурната намазвам питката със смес от яйце, прясно мляко и няколко капки олио. Поръсвам я със сусам. (Това е по желание).
- Пека 30 мин. Ако питката не е зачервена отдолу, я изваждам заедно с хартията за печене върху тавата от печката за да се доизпече.
- Изваждам питката на решетка за да се охлади. След 30 мин. е готова за консумация.
- Премесвам тестото добре с малко брашно след процедурата с машината.
- Разделям тестото на две.
- Оформям две хлебчета.
- Намазвам 2 форми за печене на хляб (кекс) с олио. Поръсвам ги с брашно.
- Слагам хлебчета в тях. Ако искате може да използвате хартия за печене. Тогава намажете хартията с мазнина и я напудрете с брашно.
- Поръсвам ги с брашно и правя по 2 - 3 резки с остър нож.
- Слагам ги в студена фурна да втасат още 1 час.
- Изваждам ги от фурната.
- Загрявам я на 200 градуса.
- Пека ги на 180 градуса с вентилатор за 30 мин.
- Изваждам ги от фурната и ги слагам на решетка да изстинат за 30 мин.
Няма коментари:
Публикуване на коментар